Bakir Krajinović najavio nestabilno vrijeme pa otkrio kada stiže promjena: 'Trebamo biti sretni...'

0
Radiosarajevo.ba
Bakir Krajinović najavio nestabilno vrijeme pa otkrio kada stiže promjena: 'Trebamo biti sretni...'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović osvrnuo se na vremenske prilike u BiH te kazao da je treći toplotni val iza nas.

Njegovu prognozu prenosimo u cijelosti:

"Ove godine treba da budemo sretni, pa i presretni jer smo imali samo tri. Ni jedan nije bio ni blizu rekordno ekstreman, ni jedan nije predugo trajao i poslije svakog došlo je značajnije osvježenje u vidu padavina i nižih temperatura zraka.

Kakvo nas vrijeme čeka za 1. maj i dane vikend? Planirajte na vrijeme roštilj, evo kada stiže kiša

Kakvo nas vrijeme čeka za 1. maj i dane vikend? Planirajte na vrijeme roštilj, evo kada stiže kiša

Tokom jučerašnjeg dana osvježenje koje je pristiglo u Bosnu i Hercegovinu, dugo je najavljivano. Ciklona koja je trenutno iznad sjevera Italije i prateći frontalni sistem uslovio je padavine praćene grmljavinom i olujnim udarima vjetra. Narandžasto upozorenje opravdalo je svoju ulogu.

Maksimalne temperature 28. augusta i dalje su bile značajno visoke i kretale su se od 30 do 39 °C. Pad temperature u momentu prolaska olujnog sistema bio je i do 15 °C, a koliko je nagla promjena bila ukazuju podaci, nor za Gornji Vakuf gdje je u 30 minuta temperatura padala i za 6,7 °C (od 20:10 izmjereno 23,6 °C do 20:40 16,9 °C).

Brzine vjetra bile su značajne tokom večeri, dosezale su i do 80 km/h što je napravilo i značajne štete u Bosni i Hercegovini. Inače, da sada smo imali devet dana sa olujnim udarima vjetra tokom augusta mjeseca, što je više od prosjeka. Pljuskovitih padavina je bilo na cijelom prostoru. Intenzitet je također bio dosta izražen, ponegdje je palo oko 20 l/m² u samo 20 minuta.

Ovo su savjeti kako postupiti za vrijeme grmljavinskog nevremena: Znate li pravilo 30-30

Ovo su savjeti kako postupiti za vrijeme grmljavinskog nevremena: Znate li pravilo 30-30

Količine padavina u protekla 24 sata (l/m²): Bileća 140, Mostar 54, Trebinje 37, Gacko 25, Ivan-sedlo 21, Bugojno 20, Bjelašnica 19, Sokolac 15, Bihać i Livno 11, Čemerno 10, Bosanski Novi 8, Drvar, Sanski Most i Sarajevo 6, Gradačac 5, Han Pijesak, Tuzla i Zenica 4, te Banja Luka i Zvornik 3 l/m².

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom na istoku i sjeveroistoku Bosne. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom uglavnom se očekuju na području Hercegovine, jugozapadu Bosne i Krajini, rijetko u centralnim područjima.

Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog smjera. Povremeno jakih udara vjetra može biti na zapadu, sjeverozapadu i djelomično u centralnim područjima Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 29°C. U Sarajevu djelimično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°C.

Do kraja mjeseca nestabilno vrijeme prognozira se za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Povremeni pljuskovi, nešto intenzivniji na jugu zemlje uz temperature od između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Danju između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C. Od petka stabilnije i toplije vrijeme", napisao je Bakir Krajinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije