Mlađenović se izvinio žrtvama silovanja u Foči

Radiosarajevo.ba
Mlađenović se izvinio žrtvama silovanja u Foči


Na suđenju Radovanu Karadžiću, ratni predsjednik općinske vlade u Foči Radojica Mlađenović izvinio se žrtvama silovanja koja su u tom gradu 1992. počinili pripadnici srpskih snaga. 

“Iskreno i duboko se izvinjavam žrtvama i iskreno saučestvujem s njima”, kazao je Mlađenović nakon što su mu tužioci, u unakrsnom ispitivanju, predočili dokaze o masovnim silovanjima muslimanki u više objekata u Foči u proljeće i ljeto 1992. godine. 

Svjedok Mlađenović je rekao da “nema opravdanja” za “destruktivno djelovanje” grupa predvođenih Dragoljubom Kunarcem, Gojkom Jankovićem, Perom Elezom, Radovanom Stankovićem i drugima, koji su u Haagu i BiH osuđeni za seksualno zlostavljanje muslimanskih žena. 

“Za ono za šta su osuđeni nema opravdanja i ja žalim zbog toga”, kazao je Mlađenović, potvrdivši i da oni nisu bili kažnjeni tokom rata u BiH. 

'Nisu svi znali za silovanja'

Na primjedbu zastupnice optužbe da su u Foči tada gotovo svi znali za silovanja u više objekata gdje su držane muslimanke i da je u to bio umiješan i šef lokalne policije Dragan Gagović, svjedok je odgovorio: “Apsolutno ne. Bio bih razočaran da je on učestvovao u tome.” 

Rekao je i da se Gagović, koga su pri pokušaju hapšenja poslije rata ubile međunarodne snage, angažirao u zaštiti civila.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz brojnih općina, uključujući i Foču, kao i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Pred objektima u kojima su bile pritvorene muslimanske žene, kako je rekao Mlađenović, bili su “čuvari”, ali su “patološka lica bila naoružana” i “teško se bilo ispriječiti tim kabadahijama”. 

On je ostao pri iskazu da je Kazneno-popravni dom (KPD) u Foči bio “vojni zatvor” u koji je “vojska dovodila i odvodila” pritvorenike

Svjedok, međutim, nije negirao da je Krizni štab, čiji je član bio, za upravnika KPD-a u aprilu 1992. imenovao Milorada Krnojelca, dodajući da je Dom tada bio “prazan”. 

Krnojelca je Haški sud osudio na 15 godina zatvora zbog zlodjela u KPD-u Foča. Nakon što mu je tužiteljka predočila dokaze da zločini u KPD-u nisu bili pojedinačni incidenti, kako je on izjavio, Mlađenović je odgovorio:

“Nisam stekao utisak u gradu da je to bilo masovno ubijanje, nego pojedinačni slučajevi... Iz KPD-a se pričalo da su ljudi išli na razmjenu... Da li su išli ili ne, ja ne mogu svjedočiti.” 

'Struje je bilo sasvim dovoljno'

Karadžić, koji se brani sam, danas je pred sudije kao svjedoka izveo i Milorada Skoku, koji je tokom rata u BiH bio direktor Elektrodistribucije RS-a. 

Skoko je izjavio da niko iz RS-a nikada nije namjerno opstruirao isporuke struje Sarajevu i da su domaćinstva u gradu imala dovoljno struje za “osnovne, elementarne potrebe”. 

Po svjedoku, to nije bila “katastrofa”, kako su tvrdile vlasti u Sarajevu i međunarodni mediji. Manjak isporuka struje iz hidroelektrane u Višegradu, Skoko je pripisao prekidima koje je izazivala Armija BiH (ABiH). 

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 8. aprila, prenosi BIRN Justice Report. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije