Misija OSCE-a u BiH uručila IT opremu policijskim agencijama

1
Anadolija
Misija OSCE-a u BiH uručila IT opremu policijskim agencijama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Misija OSCE-a u BiH uručila IT opremu policijskim agencijama

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uručila je u utorak, 26. marta, u Sarajevu prilagođeni paket specijalizovane opreme i softvera koji će unaprijediti tehničke sposobnosti policije u provedbi kriminalističko-obaještajne analize, olakšati policijsku saradnju i omogućiti razmjenu informacija u svjetlu borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i protiv drugih sigurnosnih prijetnji.

Misija je uručila 42 desktop računara i 14 licenci i2 Analyst's Notebook policijskim agencijama iz cijele BiH, a vrijednost ukupne donacije iznosi 200.000 eura.

Ova aktivnost je dio projekta Misije OSCE-a u BiH pod nazivom "Unapređenje policijsko-obavještajnog rada u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških krivičnih djela" (Projekat ILP), koji se provodi uz podršku Austrije, Lihtenštajna, Luksemburga, Norveške, Njemačke i Turske.

Stan izgorio u potpunosti: Brzom intervencijom tuzlanskih vatrogasaca spašena žena

Stan izgorio u potpunosti: Brzom intervencijom tuzlanskih vatrogasaca spašena žena

Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, izjavio je da ta organizacija danas uručuje IT opremu kako bi ojačala sposobnosti 21 policijske agencije i institucije u BiH u njihovoj borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i drugih prijetnji po sigurnost.

"Paralelno s ovim omogućavamo odvijanje saradnje između policijskih agencija u ovoj oblasti te smo podigli svijest više od 300 policijskih rukovodilaca i policijskog osoblja o praktičnim prednostima policijsko obavještajnog rada", rekao je Aggeler.

Pored toga, Misija će također osigurati obuku na temu kriminalističko-obavještajne analize u institucijama za edukaciju policije na državnom i entitetskom nivou.

"U narednim mjesecima ćemo se i dalje baviti prioritetima u unapređenju organizacione strukture i politika djelovanja, planova i programa obuke, IT sistema i baza podataka, kao i unapređenjem efikasnosti razmjene informacija. Uvjereni smo da zajedno možemo ostvariti istinski napredak u promovisanju sigurne budućnosti za ljude u BiH", rekao je Aggeler.

Admir Gazić, policijski komesar Zeničko-dobojskog kantona, zahvalio se Misiji OSCE-a koja, kako je kazao, od dolaska u BiH u velikoj mjeri pomaže policijskim agencijama na profesionalizaciji i demokratizaciji policijskih službenika.

"Njihov veliki doprinos u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona ogleda se u organizaciji velikog broja seminara, edukacija, učešću u izradi prednacrta zakona i podzakonskih akata, a sve u cilju demokratizacije policijskih snaga, vladavine prava i poštivanja svih ljudskih prava", rekao je Gazić.

Dodao je da će donirani softverski program u velikoj mjeri pomoći kod analiza prikupljenih obavještajnih podataka i omogućiti policiji da na lakši način dolazi do informacija i dokumentovanja najtežih krivičnih djela.

Misija OSCE: "Proslava neustavnog 9. januara krši Ustav i diskriminira druge narode"

Misija OSCE: "Proslava neustavnog 9. januara krši Ustav i diskriminira druge narode"

Damir Bogunić, policijski komesar Bosansko-podrinjskog kantona, rekao je da su od OSCE-a u prethodnom periodu primali vrijedne donacije, koje tom kantonu i policiji mnogo znače te je izrazio nadu da će se ovakav vid saradnje nastaviti.

"Bosansko-podrinjski kanton se nalazi na veoma bitnom geostrateškom položaju BiH, naša oprema je adekvatna i pomoć koju dobijamo od OSCE-a i drugih ambasada nam zaista koristi i time unapređujemo operativni rad", rekao je Bogunić.

Ovom događaju prisustvovao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije