Nermin Nikšić s Brianom Aggelerom razgovarao o provođenju reformi u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić s Brianom Aggelerom razgovarao o provođenju reformi u BiH
Foto: Ured Vlade FBiH / Brian Aggeler i Nermin Nikšić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas, 22. augusta, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa šefom Misije OSCE-a u BiH, ambasadorom Brianom Aggelerom.

Teme sastanka odnosile su se na aktuelnu situaciju u provođenu reformi u našoj zemlji, te saradnju u procesima donošenja propisa važnih za pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Premijer Nikšić upoznao je ambasadora o aktivnostima i napretku ostvarenom na donošenju zakona koji se tiču ispunjavanja prioriteta na evropskom putu naše zemlje. Na sastanku je kao jedno od važnih aktuelnih pitanja otvorenih nakon posljednih tragičnih događaja u Gradačcu, istaknuta i snažna opredijeljenost za saradnju i unapređenje zakonodavnog okvira koji će omogućiti efikasniju borbu protiv nasilja u porodici.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

"Apsolutno podržavamo sve moguće mjere koje će doprinijeti preventivnom djelovanju, sprečavanju nasilničkog ponašanja i zaštiti žrtava. U pravcu donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakona, kao i drugih neophodnih zakona koji reguliraju ovu oblast već sam signirao određene akte za Vladu Federacije. Svakako da nam je u tom kontekstu dobrodošao doprinos, posredovanje i sugestije i OSCE-a, kao i svih dobrih praksi iz demokratskog svijeta" kazao je Nikšić.

Sagovornici su, također, ocijenili da je naophodno nastaviti rad na donošenju rješenja za zaštitu integriteta izbornog procesa u našoj zemlji.

"I na tom polju smo spremni dati apsolutni doprinos, kao što smo davali i ranije. Posebno želimo da imamo zakone kakve imaju i zemlje Evropske unije. Evropski put nema alternativu i najvažnije je da se nastavimo kretati u tom pravcu, jer ulazak u EU je najveći garant sigurnosti, stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine", poručio je premijer Nikšić.

Izražavajući snažnu podršku Misije OSCE-a u BiH evropskom putu naše zemlje, ambasador Aggeler istakao je spremnost za pružanje pomoći u izradi domaćeg zakonodavstva i rješavanju svih značajnijih pitanja. Uz šefa Misije OSCE-a u BiH, sastanku su prisustvovali i njegov zamjenik Thomas Busch, te politički savjetnik Ahmet Rifatbegović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije