Duratović nakon što je izabran za predsjednika Skupštine Prijedora

0
N. Ka.
Duratović nakon što je izabran za predsjednika Skupštine Prijedora
Foto: Facebook / Mirsad Duratović

Novi predsjednik Skupštine grada Prijedora je Mirsad Duratović (DF) koji je izabran sa 20 glasova za i deset protiv.

Mirsad Duratović je kao dječak bio logoraš i jedva se spasio. Te, 1992. godine ubijeni su mu otac, brat od 15 godina i brojni rođaci.

Vratio se u Prijedor i živi sa majkom. Jedan je od osnivača i lidera Udruženja logoraša „Prijedor ’92“, aktivista koji se godinama bori za ljudska prava žrtava rata i povratnika.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Duratović je kazao da je on već jednom obnašao ovu funkciju od marta do juna ove godine, kada je podnio ostavku jer je tadašnja većina predvođena DNS-om tražila njegovu smjenu.

"DNS je iste razloge naveo i jučer, kada su rekli da oni ne mogu podržati nekoga ko govori da je RS genocidna tvorevina", kazao je Duratović.

On ističe da je danas situacija drugačija u samoj skupštini.

"Skupštinsku većinu čine stranke koje nisu okupljene oko DNS-a. Možda je ovo pokazatelj da dolaze vremena u kojima će svi građani biti tretirani isto, te da će sve sve žrtve jednako uvažavati.

Ono što sam svih godina tražio je ravnopravnost i jednakost građana, ne samo po pitanju žrtava rata. Naravno da ću ja nastaviti i sa svim aktivnostima koje sam i do sada radio", rekao je on.

Istaknuo je da je na listi svih prioriteta izgradanja spomenika ubijenoj djeci Prijedora i dodao je da misli da je ovo jedna od prvih stvari koje će biti riješene.

Podsjećamo, za potpredsjednika Skupštine grada Prijedora izabran je Igor Kneginjić iz Socijalističke partije. Za njega je glasalo 27 odbornika, dok je jedan listić bio nevažeći.

Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine grada Prijedora izabran je Željko Škondrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije