Duratović za Radiosarajevo.ba: Ostaje žal što nije presuđen genocid u 7 bh. općina

E. H.
Duratović za Radiosarajevo.ba: Ostaje žal što nije presuđen genocid u 7 bh. općina
Fena / Mirsad Duratović

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“ za portal Radiosarajevo.ba kazao je da „ne možemo biti nezadovoljni doživotnom presudom Radovanu Karadžiću“.

„Zbog toga što nije dokazan genocid u sedam općina ne treba zanemariti značaj ove presude. Presuda je ok, ali mi iz Prijedora smo samo djelimično zadovoljni. Ipak ovo je presuda pojedincu, koji je biio ideolog toga“, pojasnio je Duratović.

Dodao je da ipak nije presuđeno ideologiji i nije naglašeno da će ovakve ideologije uvijek biti kažnjene.

„Nije se dogodilo ništa spektakularno ni u pogledu povećanja kazne sa 40 godina na doživotnu, jer bi Karadžiću bilo koja kazna veća od deset godina bila doživotna. Ono što je dobro da su u presudi ostala ona četiri udružena-zločinačka poduhvata, kao i presuda za genocid u Srebrenici. Ostaje gorčina da sud nije našao dovoljno snage da presudi genocid i u ovih sedam općina gdje je se on definitivno dogodio“, naglasio je Duratović.

Prema njegovim riječima, nedostaje dio u presudi koji osuđuje ideologiju, kako bi se dalo doznanja sljedbenicima Radovana Karadžića.

„Znamo da će sad mediji u RS okrenuti ovu priču na svoj točak i početi slaviti što Karadžić nije osuđen za genocid u sedam bh. općina. To vrlo mnog smeta žrtvama koje žive u RS. Ali s druge strane u presudi je naglašena sva brutalnost zločina koji su počinjeni u BiH“; zaključio je Duratović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije