Hartmann: Historija će Karadžića pamtiti kao zločinca i inspiratora masovnih ubica

Radiosarajevo.ba
Hartmann: Historija će Karadžića pamtiti kao zločinca i inspiratora masovnih ubica
Foto: Radiosarajevo.ba / Florence Hartmann

Florence Hartmann, francuska novinarka i književnica koja je bila glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u vrijeme kada je svijet tragao za Radovanom Karadžićem, koji je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kaže za Radiosarajevo.ba da će historija prvog predsjednika Republike srpske pamtiti kao zločinca i inspiratora masovnih ubica.

Piše: Faruk Vele

"Treba biti zadovoljan presudom! Činjenice su sve apsolutno potvrđene. Da je postojao plan, da je sve učinjeno s predumišljajem i organizacijom. U cilju kojeg znamo, a to je istjerivanje Bošnjaka iz većeg djela Bosne. A sada, što se tiče kvalifikacija, kvalifikacija genocida je važna. Dokazivanje da je Karadžić imao genocidnu namjeru nije uspjelo u sedam bh. općina. Ali to ne mijenja činjenice. Vrlo je važno da su činjenice potvrđene, da je utvrđen "udruženi zločinački poduhvat", gdje je Karadžić imao ključnu ulogu, zajedno sa drugim ljudima, uključujući i ljude iz Srbije", kazala je Hartmann.

Naglasila je da će historija pamtiti Karadžića kao čovjeka koji je ima ključnu ulogu izvršavanja jednog masovnih zločina.

"On je čovjek koji je uz Slobodana Miloševićeva i ostale prekršio onu "Nikad više", gdje se poslije Holokausta kazalo da u Europi više ne smije biti takvih masovnih zločina, zločina protiv čovječnosti, do genocida. Ta ideologija se raširila i izvan bivše Jugoslavije. Trebamo ga, dakle, pamtiti kao zločinca koji je inspirirao Andersa Behringa Breivika i Brentona Tarranta koji je ubio ljude na novom Zelandu. U tom smislu treba ga pamtiti i sjećati se da moramo biti oprezni.

Mora prestati luđački nacionalizam i govor mržnje na Balkanu jer znamo da to dovodi do
masovnih zločina koje s doživjeli građani BiH, posebno Bošnjaci", rekla je Hartman.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije