Karavelić za Radiosarajevo.ba: Mora doći do katarze ili će se sve ponoviti

E. H.
Karavelić za Radiosarajevo.ba: Mora doći do katarze ili će se sve ponoviti
Foto: Privatni album / General Vahid Karavelić

Predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić za portal Radiosarajevo.ba kazao je da „sramotno da smo danas, u ovom vremenu u kojem živimo, moramo gledati presudu Radovanu Karadžiću“.

„Vrlo teško je govoriti u ovom trenutku, emocije su vrlo jake. Treba se suzdržati i izabrati riječi. Hoću da isključim emocije i da skrenem pažnju na situaciju u svijetu, koja proizvodi pojavu retrogradnih politika. Na te ideologije se kače mase ljudi, bolesni umovi i bolesni ljudi se služe ovakvim bolesnim ideologijama“, kazao je Karavelić.

Dodao je da je današnja presuda izrečena čovjeku za takva katastrofalna i stravična zlodjela i da je to pokazatelj u kojem mi to svijetu živimo.

„Nažalost kažemo u jednini da je on počinio ta djela, zato što je obnašao tu funkciju, ali normalan čovjek ne može zamisliti da je to on mogao sam počiniti. Tu su sljedbenici njegove ideologije, koji danas žive u BiH ali i širom svijeta što nam je pokazao i teroristički napad na Novom Zelandu“, istakao je Karavelić.

Prema njegovim riječima, nažalost tu ideologiju podržavao je svjesno ili nesvjesno veći dio međunarodne zajednice.

„Svjesno se prelazi preko toga, kao i preko činjenice da se moglo reagirati kad je trebalo. Tad je to trebalo uraditi, a ne sad, sad nam ostaje samo da se zgražavamo nad djelima koje je počinila ta ideologija. Jako bi bilo dobro kad bi ova presuda imala svoju težinu i uticaj na BiH i u svijetu, kako bi došlo do katarze. Kako se nikad više nigdje ne bi ponovilo da se pojave neki novi sljedbenici ove ideologije i kako ne bi morali gledati iste događaje na nekom drugom prostoru, pa čak možda i na ovom istom prostoru, samo s nekim drugim ljudima“, naglasio je Karavelić.

 Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije