Miro Lazović poručio Sabini Silajdžić: Pravi krivac za raspad Jugoslavije je velikosrpski projekat!

8
Radiosarajevo.ba
Miro Lazović poručio Sabini Silajdžić: Pravi krivac za raspad Jugoslavije je velikosrpski projekat!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Miro Lazović

Ne prestaju se nizati reakcije na kontroverzni tekst autorice Sabine Silajdžić, doktorice ekonomskih nauka i vanredne profesorice na sarajevskom Ekonomskom fakultetu.

Naime, na društvenim mrežama objavljen je tekst pod nazivom "Obraćanje 'pro-bosanskim snagama' – propitivanje i svjedočenje istini", u kojem autorica izjednačava 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar - neustavni datum za obilježavanje "dana RS-a".

Na njene kontroverzne tvrdnje reagovao je i Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i novi član Demokratske fronte (DF).

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

"Poštovana Sabina... kao akter tih turbulentnih vremena, (predsjednik poslaničkog kluba SDP-A u Skupštini RBIH) sa dobrom namjerom, želim Vam reći da je Vaša osnovna teza o raspadu bivše nam zajedničke države Jugoslavije pogrešna. A na pogrešnoj osnovi ne može se racionalizirati naša prošla i sadašnja politićka zbilja. S toga većina Vaših razmišljanja koja iznosite podliježu propitivanju.

Krivica nije na našoj strani koji smo mjesecima tragali i predlagali konkretne prijedloge za opstanak te države. Npr.. prijedlog Kire Gligorova i Alije Izetbegovića o konfederalnom ustrojstvu Jugoslavije ili prijedlog SDP-A ,koji je podrazumijevao Jugoslaviju kao Savez suverenih Republika/ država sa sa jakim kompetencijama Saveznih organa. Čak i prijedlog Miloševića da ostanemo u 'krnjoj' Jugoslaviji, za govornicom Skupštine je prihvaćen (A. Izetbegović) pod uslovom da u toj 'krnjoj' državi ostanu istovremeno Srbija i Hrvatska.

Sabina Silajdžić uzburkala javnost objavom na Facebooku: 'Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar'

Sabina Silajdžić uzburkala javnost objavom na Facebooku: 'Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar'

Sva naša nastojanja bila su odbačena od strane SDS -a i HDZ-A. Morate znati da je tadašnje rukovodstvo SDS -A i HDZ-A vodilo politiku koja je dolazila iz Beograda i Zagreba. Dogovor Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva 1991 godine je predviđao podjelu i nestanak BiH .

Da skratim, pravi krivac za raspad Jugoslavije je velikosrpski projekat i težnja Beograda da se on realizira po svaku cijenu. Žalosno je da je JNA pristala da bude upregnuta u realizaciju tog cilja. U tom projektu niko nije htio ostati. Tuđmanova težnja za Nezavisnom državom je u mnogome doprinijela rušenju zajedničke države.

Da bi sačuvali BiH Skupština RBIH je donijela odluku o raspisivanju Referenduma građana. Građani BiH su većinski odlučili da žele BiH kao državu RAVNOPRAVNIH GRAĐANA I NJENIH NARODA, SRBA, HRVATA, MUSLIMANA I DRUGIH KOJI U NJOJ ŽIVE. ...

U situaciji kada je prijetio nestanak naše države jedino ispravno je bilo da upitamo građane kavu državu žele. I tada, kao i danas, mislim da je to bila ispravna odluka.

A deveti Januar '92 Dan RS-a ni u kom smislu se ne može stavljati u istu ravan sa 1. Martom Danom nezavisnosti BiH", poručio je Lazović.

Objavu na Facebooku prema očekivanjima prva je prenijela srbijanska Politika, u kojoj su naveli još da je "profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sabina Silajdžić iznijela mišljenje o 9. januaru, 1. martu i "agresiji" na BiH, u kojem je, neoubičajeno za prevlađujući narativ, iznijela ocjene koje odudaraju od riječnika koji je već tri decenije tipičan za vođe u Federaciji BiH", a više možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije