Miro Lazović odgovorio Tegeltiji: Moj Milane, ti ne razumiješ moju BiH

12
F. V.
Miro Lazović odgovorio Tegeltiji: Moj Milane, ti ne razumiješ moju BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Lazović poslao poruku Dodikovom pijunu

Ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovac, veliki Bosanac, Miro Lazović, osvrnuo se na komentar Milana Tegeltije, savjetnika Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) koji je govorio o "pravim Srbima", odnosno "Srbima koji su politički faktor u BiH".

"Ne možete sa Srbima graditi Bosnu i Hercegovinu želeći Srbe u Bosni i Hercegovini kao Miro Lazović, Divjak, Magazinović ili neki Mioković. Oni su samo SA dekor, a ne politički faktor, nisu dio srpskog političkog naroda u BiH i nemaju ništa zajedničko s tim narodom, osim porijekla na koje nisu mogli utjecati. Dakle, kada se govori o Srbima u političkom smislu, spomenuti i njima slični tu ne pripadaju. Bilo bi pošteno da navedeni u politici ni u kom smislu ne koriste oznaku Srbije, koju samo lažiraju i dovode u zabludu veliki broj ljudi", napisao je prepotentno Tegeltija na Twitteru.

Kao da nas Tegeltija podsjeća na onu epizodu sa osuđenom ratnom zločinkom Biljanom Plavšić, Dodikovom mentoricom, koja je za velikog sarajevskog novinara Vladu Mrkića, čovjeka koji je u aprilu 1992. hrabro i oštro napao Željka Ražnatovića Arkana neposredno nakon zločina nad Bošnjacima u Bijeljini, kazala da je "Srbin", te dodala - "nažalost".

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Mihajlo, Jovo, Čedo i ostala raja: Milorade, i Srbi su se hrabro borili i ginuli za BiH

Mihajlo, Jovo, Čedo i ostala raja: Milorade, i Srbi su se hrabro borili i ginuli za BiH

Vlado Mrkić je, kao i Miro Lazović, kao i toliki bosanski Srbi bio, prije svega, čovjek i to je potvrdio u nemogućim uvjetima. Jer, kao znamo, rat izbacuje najbolje i najgore iz ljudi.

Povodom istupa Tegeltije, Miro Lazović je naveo:

"Prođoh automobilom pored pravoslavne crkve u Pofalićima i vidim puno građana u dvorištu crkve. Pomislih da je neka svadba jer pod bijelim tendama mnogo stolova sa obiljem hrane. Kasnije saznadoh da je Milorad Dodik bio prisutan u ulozi kuma slave Svetog Hrama Preobraženja Gospodskog. Istoga dana saznadoh da je njegov savjetnik Milan Tegeltija na društvenim mrežama gradirao Srbe na one koji to stvarno jesu jer pripadaju političkom narodu i one koji to nisu jer predstavljaju sarajevski dekor."

Magazinović odgovorio Tegeltiji - te citirao poznatu izjavu Bogićevića

Magazinović odgovorio Tegeltiji - te citirao poznatu izjavu Bogićevića

Ne vrijedi, dodao je, polemisati sa Milanom jer "moju BiH i moju politiku on ne razumije".

"Ali, želim ga upoznati da je ta ista crkva u Pofalićima tokom opsade Sarajeva bila dva puta oštećena. Prvi put granatama ispaljenih sa položaja 'političkog naroda' čiju politiku on zagovara a drugi put opljačkana od kriminalnih pojedinaca. Milan Tegeltija i njemu slični trebaju znati da su ratno Predsjedništvo RBiH i Haris Silajdžić kao predsjednik Vlade brzo reagovali organizirajući saniranje oštećenja na crkvi. Milan i njemu slični, također, trebaju znati da su državni organi RBiH, tokom opsade, povremeno, u skladu s bezbjedonosnim procjenama, organizirali čuvanje pravoslavnih i katoličkih crkvi. Eto, moj Milane, tu je velika razlika između moje države i moje politike i one politike koju ti zagovaraš", istakao je Lazović:

"A, možda i griješim. Zato bi bilo dobro da nas upoznaš kakvu su sudbinu doživjeli islamski i katolički vjerski objekti na prostoru koju kontroliše politika kojoj pripadaš i da li ih je taj tvoj 'politički narod' čuvao ili nije. A države BiH će biti. Nemoj se sekirati Milane."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije