Mirni protesti na Gradskom trgu u Bijeljini za Nizamu Hećimović

1
Radiosarajevo.ba
Mirni protesti na Gradskom trgu u Bijeljini za Nizamu Hećimović
Foto: Bijeljina danas / Bijeljina - Protesti za Nizamu Hećimović

Rijeka ljudi danas je posljednji put ispratila i odala počast Nizami Hećimović, koju je u petak, 11. augusta svirepo ubio monstrum Nermin Sulejmanović u Gradačcu.

Građani BiH u više gradova okupili su se na mirnim protestima. 

U Bijeljini je Fondacija "Lara" organizirala proteste na gradskom trgu s porukom da se raširi svijest o nemilom događaju, i uključivanju u alarmantno stanje kada je u pitanju nasilje nad ženama. 

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Fondacija žena "Lаrа" iz Bijeljine nevladina je organizacija koja djeluje od 1998. godine. Od osnivanja radi na razvijanju programa zaštite žena od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i osnaživanju žena za političko i druge oblike javnog djelovanja.

Radom na zalaganju za donošenje kvalitenijih zakona, edukacijom službenika i prevencijom seksualne eksploatacije žena i djevojaka posebno među školskom omladinom, "Lara" je značajno doprinijela i doprinosi umanjenu ovog oblika nasilja nad ženama u BiH.

Širom BiH protestne šetnje za ubijenu Nizamu Hećimović: Zaustavimo femicid

Širom BiH protestne šetnje za ubijenu Nizamu Hećimović: Zaustavimo femicid

Građani Bijeljine na proteste su stigli s transparentima i snažnim porukama.

Neke od njih su glasile: "Danas u Gradačcu, u kom gradu sutra", Neću da budem crnih hronika tema, progovoriću o nasilju jer sam hrabra žena, "Želimo da nas zaštitite", "Prijateljice progovori o nasilju, jer će tvoj glas biti nečiji spas"...

Bijeljina - Protesti za Nizamu Hećimović
Foto: Bijeljina danas Protesti za Nizamu Hećimović

Brojna rodbina, prijatelji i građani klanjali su namaz stradaloj djevojci, nakon čega je ukopana.

Na sahrani su se okupile hiljade ljudi, koji su došli izjaviti saučešće Nizaminoj porodici.

Podsjećamo, Nizama je ubijena u petak, 11. augusta, samo nekoliko dana nakon što je partnera Nermina prijavila za nasilje.

Stop nasilju nad ženama! Mirni protest na Gradskom trgu u Bijeljini

Posted by Bijeljina danas on Monday, August 14, 2023

Ubica Nermin Sulejmanović je svoju partnericu prvo pretukao, a onda i ubio, a sve to prenosio je putem instagrama. Nakon što je otišao iz vikendice u kojoj je počinio zločin, zaputio se ka centru Gradačca, i potom ubio još dvije osobe, oca i sina, dok je suprugu, odnosno majku teško ranio. Osim toga, on je ranio još dvije osobe, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije