Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković preuzela dužnost

Radiosarajevo.ba
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković preuzela dužnost
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Bisera Turković preuzela dužnost

Novoimenovana ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je preuzela dužnost od dosadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

U mandatnom periodu ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Turković će vršiti i dužnost zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Turković je prvoimenovani bilateralni ambasador u historiji Bosne i Hercegovine (u Republici Hrvatskoj 1992.), te prvoimenovana žena na funkciji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i prvoimenovana žena na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Osim funkcije ministra za evropske integracije BiH, doprinijela je razvoju i unaprijeđenju diplomatske službe BiH kroz funkcije izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Mađarskoj, SAD-u, Belgiji i Kataru, zatim kao šef Stalne misije BiH pri OSCE-u i UN-u u Austriji, nerezidentna ambasadorica BiH u Brazilu, Meksiku i Luksemburgu, te ambasadora at large i načelnika Ureda za posebne diplomatske aktivnosti u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, saopćeno je iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije