BiH / Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković preuzela dužnost

24. 12. 2019. u 18:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

Novoimenovana ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je preuzela dužnost od dosadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

U mandatnom periodu ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Turković će vršiti i dužnost zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Turković je prvoimenovani bilateralni ambasador u historiji Bosne i Hercegovine (u Republici Hrvatskoj 1992.), te prvoimenovana žena na funkciji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i prvoimenovana žena na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Osim funkcije ministra za evropske integracije BiH, doprinijela je razvoju i unaprijeđenju diplomatske službe BiH kroz funkcije izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Mađarskoj, SAD-u, Belgiji i Kataru, zatim kao šef Stalne misije BiH pri OSCE-u i UN-u u Austriji, nerezidentna ambasadorica BiH u Brazilu, Meksiku i Luksemburgu, te ambasadora at large i načelnika Ureda za posebne diplomatske aktivnosti u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, saopćeno je iz te institucije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA