Bisera Turković: Glas BiH mora se čuti u svijetu, NATO ostaje prioritet!

Radiosarajevo.ba
Bisera Turković: Glas BiH mora se čuti u svijetu, NATO ostaje prioritet!
Foto: Screenshot / Bisera Turković

Nakon što je početkom sedmice potpisan sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH kojim je, napokon, dogovoreno formiranje vlasti, u bh. javnosti se počelo licitirati s imenima budućih državnih ministara.

Razgovarao: Faruk Vele

Među najzanimljivijim imenima svakako je ono Bisere Turković, veteranke bh. diplomatije, koja bi uskoro trebala stupiti na dužnost ministra vanjskih poslova naše zemlje.

U ekskluzivnom intervjuu za Radiosarajevo.ba buduća šefica bh. diplomatije govori o svojoj karijeri, o tome kako vidi položaj naše zemlje u svijetu i kako ga popravljati, te odgovara na pitanja zašto se za BiH nedovoljno čuje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim značajnim državama svijeta, te kako nastaviti NATO put naše zemlje. 

Kandidatkinja za ministricu

Radiosarajevo.ba: Uvažena ambasadorice Turković, kako gledate na medijske najave da ste Vi najozbiljnija kandidatkinja za ministra vanjskih poslova BiH? Da li ste obavljali razgovore u tom smislu?

TURKOVIĆ: Da, već neko vrijeme moje se ime spominje među mogućim kandidatima za ministra vanjskih poslova BiH. Moje eventualno imenovanje bi bilo prirodna progresija s obzirom na moju radnu karijeru, iskustvo i obrazovanje.

 Kao što je opšte poznato, ja sam bila prvi ambasador Bosne i Hercegovine. Iza mene je zavidno iskustvo i uspješno obavljene bilateralnih i multilateralnih poslova.  Bila sam ambasador u evropskim zemljama, u sjevernoj Americi i južnoameričkim zemljama, sada sam ambasador na Arapskom poluotoku, u jugozapadnoj Aziji, u Kataru. Živjela sam i radila u pravnom sistemu Australije. Predavala sam na univerzitetima širom svijeta. Uz navedeno bila sam i vrlo uspješan ministar za evropske integracije. 

Puno praznog hoda

Radiosarajevo.ba: Ukoliko se potvrdi odluka o Vašem izboru, što bi bili Vaši prioriteti na vanjsko-političkom planu naše zemlje?

TURKOVIĆ: Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) treba da ima dvije važne uloge: jedna je politička, međunarodna suradnja; druga je ekonomska - pomoći domaćim firmama u njihovoj međunarodnoj trgovini i marketingu. Obje ove "funkcije" smatraju se "nacionalnim interesom". Vezano za političku ulogu, uz puno uvažavanje vanjskopolitičkih načela ustavnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vladavine prava, Bosna i Hercegovina treba da djeluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

Vezano za ekonomsku ulogu MVP-a, koja je uslovljena internim reformskim procesima, važnu ulogu ima promocija postignutog napretka kroz javnu diplomatiju, pronalaženje adekvatnih tržišta za izvoz iz Bosne i Hercegovine, te privlaćenje adekvatnih stranih ulagača. 

Članstvo i aktivno učešće u multilateralnim organizacijama poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO) je jedan od ciljeva vanjske politike Bosne I Hercegovine. Fokus ekonomske diplomatije treba da bude i na organizaciji konkretnih događaja za susrete privrednika kroz ekonomske forume, poslovne-investicijske konferencije, prezentacije za ulagače i sl.

Saradnju sa dijasporom je, cijeneći naše specifične okolnosti, potrebno intenzivirati, kroz povezivanje privrednika iz dijaspore s privrednim subjektima iz Bosne i Hercegovine, te privlačenje što većeg broja visokoobrazovanih i poslovno aktivnih osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Važnu ulogu ima i zaštita interesa državljana BiH u inostranstvu, te međunarodno pravna saradnja kao i promocija BiH u svijetu. U cilju postizanja navedenog potrebno je intenzivirati usavršavanje diplomatskih kadrova. Normativno-pravni segment je od izuzetnog značaja. Potrebno je ažuriranje postojećih smjernica vanjske politike kako bi se aktivnosti usaglasile sa značajnim promjenama domaćeg i vanjskog konteksta u prethodnom periodu. Nadalje, neophodno je napraviti sveobuhvatnu analizu kvaliteta i usklađenosti ukupnog normativno-pravnog okvira za vanjsku politiku, kako bi se napravile nužne korekcije i dopune u skladu sa usvojenom Strategijom.

Radiosarajevo.ba:  Na koji način poboljšati, da tako kažemo, lobiranje za interese naše zemlje u svijetu, posebno kod velikih sila poput Sjedinjenih Američkih Država, gdje ste Vi, također, djelovali? Tamo se, nažalost, posljednjih godina nedovoljno čulo o našoj zemlji. Koliko takvu vrstu zagovaranja vidite kao važnu?

TURKOVIĆ: Prisutnost na međunarodnoj sceni je vrlo bitna, ali i kredibilnost. Potrebno je uvezati one koji znaju i žele da predstavljaju zemlju. Bojim se da imamo puno praznoga hoda. Dugo sam u ovome poslu i vrlo dobro mogu procijeniti ko radi, a ko eskivira rad. 

Za mene su znanje i odgovornost u radu mjerne jedinice. Ja ne štedim sebe kada je posao u pitanju, ali isto tako imam nizak stepen tolerancije za one koji glume rad.

Naši prioriteti

Radiosarajevo.ba: Kako vidite pitanje potrebe nastavka NATO i EU puta naše zemlje i kako do tih strateških ciljeva? O tome ima dosta debate zadnjih dana u javnosti BiH...

TURKOVIĆ: Jedan od glavnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Potrebno je pojačati diplomatske aktivnosti, intenzivirati posjete institucijama EU te aktivno učešće na što više konferencija, predavanja i slično. Nužno je intenzivirati i međusobne bilateralne posjete sa zemljama članicama te poticati i omogućiti stalno djelovanje diplomatsko-konzularne mreže u ovome pravcu kroz ozbiljan rad i odgovornost u oblasti javne diplomatije.

Potrebno je povećati vidljivost Bosne i Hercegovine u Briselu i zemljama članicama kroz promociju pozitivnih razvoja u Bosni i Hercegovini. Usvojena Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018 do 2023 predviđa da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO. Ona ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a.

Aktivacija MAP-a omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Aktiviranjem MAP-a, Bosna i Hercegovina će dodatno unaprijediti svoje institucije i svoju efikasnost u domenu odbrane i sigurnosti te tako i dodatno afirmisati Bosnu i Hercegovinu kao sigurnu i poželjnu zemlju za strane investicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije