Bisera Turković, nova šefica diplomatije BiH: NATO ostaje prioritet!

Radiosarajevo.ba
Bisera Turković, nova šefica diplomatije BiH: NATO ostaje prioritet!
Foto: Privatni album / Bisera Turković

Novo Vijeće ministara BiH moglo bi biti imenovano već u ponedjeljak, 23. decembra, objavili su danas mediji. Gotovo je izvjesno da će tog dana biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi se našla samo tačka o imenovanju Vijeća ministara BiH.

Razgovarao: Faruk Vele

Većina provjera za kandidate za ministre i zamjenike ministara je, također, obavljena.

Zahvalna Izetbegoviću

Tim povodom razgovarali smo sa Biserom Turković, budućom šeficom bh. diplomatije i zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. U intervjuu za Radiosarajevo.ba, prvom nakon potvrde da će biti imenovana na novu važnu dužnost, Turković govori o planovima na čelu Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje, odnosno o predstavljanju naše zemlje u svijetu.

Poznat sastav Vijeća ministara: Ko će činiti sastav Tegeltijine vlade

"Zahvalna sam na povjerenju koje mi je ukazala politička stranka kojoj pripadam, na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.  Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je i dalje suočeno sa istim izazovima kao i u prethodnom periodu. Mene očekuje tehnički dio posla, primopredaja, formiranje kabineta, analiza postojeće situacije, donošenje plana rada, itd. Sve ono što je uobičajeno prilikom preuzimanja vođenja jedne institucije", govori Turković.

Ističe da je njezino imenovanje "bila prirodna progresija".

"S obzirom na moju radnu karijeru, iskustvo i obrazovanje. Kao što je opšte poznato ja sam bila prvi ambasador Bosne i Hercegovine. Iza mene je zavidno iskustvo i uspješno obavljene bilateralnih i multilateralnih poslova. Bila sam ambasador u evropskim zemljama, u Sjevernoj Americi i u južnoameričkim zemljama. Sada sam ambasador na Arapskom poluotoku, u Kataru. Živjela sam i radila u pravnom sistemu Australije. Predavala sam na univerzitetima širom svijeta. Uz navedeno, bila sam i vrlo uspješan ministar za evropske integracije", pojašnjava Turković.

Bisera Turković - undefined

Foto: Privatni album: Bisera Turković u Kataru

Govoreći o prioritetima na vanjsko-političkom planu, Turković podsjeća da Ministarstvo vanjskih poslova treba da ima dvije važne uloge.

"Jedna je politička, to jeste međunarodna suradnja. Druga je ekonomska, a to je pomoći domaćim firmama u njihovoj međunarodnoj trgovini i marketingu. Obje ove 'funkcije' smatraju 'nacionalnim interesom'. Vezano za političku ulogu, uz puno uvažavanje vanjskopolitičkih načela ustavnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vladavine prava, Bosna i Hercegovina treba da djeluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama", podvlači buduća šefica bh. diplomatije.

Vezano za ekonomsku ulogu MVP-a, koja je uslovljena internim reformskim procesima, Turković napominje kako važnu ulogu ima promocija postignutog napretka kroz javnu diplomatiju, pronalaženje adekvatnih tržišta za izvoz iz Bosne i Hercegovine, te privlaćenje adekvatnih stranih ulagača.

"Članstvo i aktivno učešće u multilateralnim organizacijama poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO) je jedan od ciljeva vanjske politike Bosne i Hercegovine. Fokus ekonomske diplomatije treba da bude i na organizaciji konkretnih događaja za susrete privrednika kroz ekonomske forume, poslovne-investicijske konferencije, prezentacije za ulagače i slično. Saradnju sa dijasporom je, cijeneći naše specifične okolnosti, potrebno intenzivirati, kroz povezivanje privrednika iz dijaspore s privrednim subjektima iz Bosne i Hercegovine, te privlačenje što većeg broja visokoobrazovanih i poslovno aktivnih osoba porijeklom iz Bosne I Hercegovine", kaže Turković.

Promocija zemlje

Važnom vidi zaštitu interesa državljana BiH u inostranstvu, kao i međunarodno-pravnu saradnju i promociju BiH u svijetu.

"U cilju postizanja navedenog potrebno je intenzivirati usavršavanje diplomatskih kadrova. Normativno-pravni segmenat je od izuzetnog značaja. Potrebno je ažuriranje postojećih smjernica vanjske politike kako bi se aktivnosti usaglasile sa značajnim promjenama domaćeg i vanjskog konteksta u prethodnom period. Nadalje, neophodno je napraviti sveobuhvatnu analizu kvaliteta i usklađenosti ukupnog normativno-pravnog okvira za vanjsku politiku, kako bi se napravile nužne korekcije i dopune u skladu sa usvojenom Strategijom", kazala je sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Bisera Turković i Amel Tuka - undefined

Foto: Fena : Bisera Turković i Amel Tuka

Najavila je i veći angažman u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se glas naše zemlje mora više čuti.

"Prisutnost na međunarodnoj sceni je vrlo bitna, ali i kredibilnost. Potrebno je uvezati one koji znaju i žele da predstavljaju zemlju. Bojim se da imamo puno praznoga hoda. Dugo sam u ovome poslu i vrlo dobro mogu procijeniti ko radi, a ko eskivira rad. Za mene su znanje i odgovornost u radu mjerne jedinice. Ja ne štedim sebe kada je posao u pitanju, ali isto tako imam nizak stepen tolerancije za one koji glume rad", ističe Turković.

NATO i EU

Strateški ciljevi BiH su NATO i Evropska unija. Nakon formiranja Vijeća ministara BiH, očekuje nas slanje Programa reformi BiH u sjedište NATO-a. O tome Turković, također, veli:

"Usvojena Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018. – 2023. predviđa da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Jedan od glavnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Potrebno je pojačati diplomatske aktivnosti, intenzivirati posjete institucijama EU te aktivno učešće na što više konferencija, predavanja i slično. Nužno je intenzivirati i međusobne bilateralne posjete sa zemljama članicama te poticati i omogućiti stalno djelovanje diplomatsko konzularne mreže u ovome pravcu kroz ozbiljan rad i odgovornost u oblasti javne diplomatije. Potrebno je povećati vidljivost Bosne I Hercegovine u Briselu i zemljama članicama kroz promociju pozitivnih razvoja u Bosni I Hercegovini", zaključila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije