Ministrica Turković održala sastanak sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana

4
Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković održala sastanak sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana
Foto: MVP BiH / Bisera Turković sa delegacijom na sastanku u Azerbejdžanu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 23. decembra 2021. godine, u Bakuu sastala sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Jeyhunom Bayramovim.

Na početku sastanka, ministrica je kazala da odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamenta Azerbejdžana o uzajamnom otvaranju ambasada u Sarajevu i Bakuu, predstavljaju prekretnicu u jačanju sveukupnih odnosa dvije zemlje. Zahvalila se za pomoć koju je Azerbejdžan pružio BiH, posebno u borbi protiv pandemije COVID-19, te naglasila važnost unapređenja ekonomske saradnje i investicija.

Kada je u pitanju ugovorno regulisanje odnosa između dvije zemlje, naglašeno je da postoje sporazumi koji su spremni za potpisivanje, ali i sporazumi koji su u različitim fazama realizacije. Predloženo je održavanje političkih konsultacija, kojima će se intenzivirati okončanje procedura i potpisivanje sporazuma.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

Ministar Bayramov je kazao da je Azerbejdžan opredijeljen za nastavak jačanja odnosa sa našom zemljom, te je podržao održavanje političkih konsultacija i izrazio nadu da će procedure otvaranja ambasada biti okončane u što kraćem roku. Izrazio je uvjerenje u jačanje veza između dvije zemlje u obrazovanju, kulturi, turizmu i drugim sferama u periodu nakon pandemije. Istakao je da vjeruje da ćemo u budućnosti biti svjedoci važnih sporazuma, te dodao da će dvije zemlje sarađivati u deminiranju teritorija oslobođenih od armenske okupacije u ratu krajem prošle godine.

Ministrica Turković je kolegu upoznala sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i najavom antiustavnih i nezakonitih poteza, koji prijete ugrožavanju mira i stabilnosti u BiH i regionu. Također, razgovarano je i o trenutnoj situaciji u Nagorno Karabahu, te o velikim projektima reintegracije ovog područja, a razmatrane su i mogućnosti učešća Bosne i Hercegovine u nekim projektima.

Tokom susreta je još jednom potvrđeno da Azerbejdžan snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i očuvanje mira i stabilnosti. Ministrica Turković je podsjetila da je Parlament Bosne i Hercegovine u januaru 2013. godine usvojio „Rezoluciju o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Republike Azerbejdžan“, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije