Ministrica odbrane Nizozemske u Potočarima: Nudimo vam najdublje izvinjenje

1
Radiosarajevo.ba
Ministrica odbrane Nizozemske u Potočarima: Nudimo vam najdublje izvinjenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsa Ollonger

Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsa Ollongern tokom govora na Komemoraciji u Potočarima kazala je sjećanja na strašni genocid nikad neće nestati.

"Duboka bol gubitka uvijek je prisutna. Ona je ovdje i sada. Osjećamo ovo svake godine 11. jula. To činimo sa surovom spoznajom da je više od 11 hiljada ljudi izgubilo život. Iako su im oduzeti glasovi, mi ih i danas čujemo, kao beskonačni plač. Taj tihi plač nas zove da svoj glas koristimo svaki dan", kazala je Ollonger.

Ona je kazala da je Nizozemska također učestvovala, ali sa svojim najboljim najmerama.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Srebrenica je i tada pregažena... Ono što se dogodilo u julu proizvelo je duboku ljudsku patnju. Mi tu patnju ne možemo ukloniti, ali možemo se pogledati pravo u oči. Zahvaljujući sudu u Hagu većina zločinaca je procesuirana.

Bit ću jasna, Međunarodna zajednica je zakazala da pruži zaštittu ljudima iz Srebrenice i snonse odgovornost za neuspjeh koji se mogao izbjeći

Nudimo vam najdublje izvinjenje. Naša je moralna dužnost, da uvijek moramo reći istinu i govoriti šta se dogodilo. Taj glas se mora čuti kad drugi negiraju genocid. Danas stojimo na mjestu koje nas uči do čega to može dovesti. I nećemo stati dok sve žrtve ne nađu svoje počivalište.

Želimo graditi budućnost mira i nade", kazal je, između ostalog, Ollongern.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije