Lejla Brčić: U Skupštini Kantona Sarajevo prekršen je zakon i izveden puč

Radiosarajevo.ba
Lejla Brčić: U Skupštini Kantona Sarajevo prekršen je zakon i izveden puč
Facebook / Lejla Brčić

Ministrica pravde i uprave u Vladi kantona Sarajevo Lejla Brčić rekla je da je "puč" najprikladnija riječ kojom se mogu opisati jučerašnji događaji u Skupštini Kantona Sarajevo. Ovu ocjenu objašnjava grubim kršenjem Poslovnika o radu Skupštine u režiji nove skupštinske većine.

"Građani KS su imali priliku da vide situaciju koje ne bi trebalo da se dešavaju u najvišem zakonodavnom tijelu. Poslovnik, koji je ustavna kategorija, je vrlo jasan. On kaže da karakter hitnosti, praktično da hitnu sjednicu Skupštine, može samo Kolegij sazvati. Iz kojeg razloga nije poštovan Poslovnik, iz kojeg razloga insistiranje na hitnosti, na kojoj se ništa značajno nije desilo, a sve što se desilo nije po zakonu, teško je dokučiti, osim činjenice da je bespotrebno uznemirena javnost", rekla je ministrica Brčić, objavljeno je Facebook stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Istakla je kako su građani obmanuti tvrdnjom da Vlada ne želi usvajanje odluke o privremenom financiranju.

"Ako ima odgovornosti prema građanima Kantona, tada će biti izglasana Odluka o privremenom finansiranju. Licemjerno je da se sada pokušavaju zaštititi građani Sarajeva, jer 26. decembra, kada je Vlada prezentirala i dostavila u skupštisku proceduru prijedlog budžeta, nije izglasan dnevni red upravo od nove vladajuće većine. Nije u redu zavaravati javnost", rekla je ministrica Brčić.

Demantirala je navode zastupnika nove skupštinske većine da se odluka o privremenom finansiranju mora usvojiti do 31.decembra, pojašnjavajući da se takva odluka, prema zakonu, mora usvojiti do 31. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije