Ministrica Hota-Muminović najavila kada će se znati kako će se odvijati nastava

11
Fena
Ministrica Hota-Muminović najavila kada će se znati kako će se odvijati nastava
Foto: Press služba KS / Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kaže da je cilj da u novoj školskoj godini što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama, ali kako će to sve izgledati trebalo bi biti poznato u augustu i ovisit će od epidemiološke situacije.

"Krajem augusta ćemo znati kakva je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo. Onda ćemo donijeti i raspored rada. Naš krajnji cilj je da što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama jer je istraživanje pokazalo da su učenici bili izloženi stresu, više nego njihovi roditelji i njihovi nastavnici", istaknula je ministrica za Fenu.

Došlo je, kaže, do drastične promjene rutine u njihovoj svakodnevnici, to je rezultiralo visokim nivoom stresa kod njih.

"Naš je primarni cilj da nam škole prioritetno, budu uvijek otvorene. Koliko će učenika biti u učinioci i koji će to sve biti učenici definirat ćemo, posebnim uputstvom, u augustu. Možda neće važiti ista pravila za svaku od škola. Ima škola s manje učenika ili škola koje su u blizini mjesta stanovanja učenika. tokom ovog mjeseca ćemo imati sve te detalje", kazala je.

Hota-Muminović ističe da nastavnici misle da je bolje raditi sa učenicima u učionicama, nego u online varijanti. Osim što su tu da prenose znanje, nastavnici, kako je kazala, prate cjelokupni rast i razvoj učenika.

"Nastavnici često prvi primijete određene rizike u razvoju učenika. Oni prvi reagiraju jer roditelji ne mogu uvijek i do kraja sagledati situaciju niti vidjeti svoje dijete u okruženju učionice. Nastavnici to mogu vidjeti, mnoge stvari mogu primijetiti, signalizirati, reagirati. I to je njihov posao. I oni su svjesni da pravu nastavu, u učionici, ništa ne može zamijeniti. Poduzimamo sve što je u našoj moći da i nastavnici budu što spemniji", istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanja KS formiralo je ranije ove godine ekspertne grupe koje su imale zadatak pripremiti početak i organizaciju školske godine, u uvjetima pandemije COVID-19. Te grupe, bilo ih je šest, radile su intenzivno, a rezultat je istraživanje o faktorima stresa i nivoima stresa kod učenika, nastavnika i roditelja. Na bazi tog istraživanja donosile su se odluke za priručnik koji sadrži smjernice i preporuke po raznim aspektima poput izvođenja nastave u uvjetima pandemije, kako se to odražava na nastavni plan i program, pitanje ocjenjivanja, tehnička opremljenost škola, konekcija, računari i ostalo što je potrebno za kvalitetno izvođenje nastave u pandemiji.

Hota-Muminović naglasila je i zalaganje da prosvjetni radnici budu u vrhu liste prioriteta za vakcinisanje protiv virusa korona. Sa zadovoljstvom je podsjetila da je počeo proces vakcinacije za tu kategoriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije