Ministrica Goktas u Potočarima: 'Turska je uvijek uz BiH, bol Srebrenice osjećamo duboko u srcu'

AA
Ministrica Goktas u Potočarima: 'Turska je uvijek uz BiH, bol Srebrenice osjećamo duboko u srcu'
FOTO: AA / Turska ministrica Mahinur Goktas

Ministrica porodice i socijalnog staranja Turske Mahinur Ozdemir Goktas poručila je danas u Potočarima, gdje je prisustvovala komemoraciji i posljednjem ispraćaju 30 žrtava genocida u Srebrenici, kako je njena zemlja uvijek uz žrtve, a protiv nasilnika.

Podsjetivši da je genocid u Srebrenici jedna od najvećih tragedija na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, Goktas je kazala da je "Srebrenica rana Evrope koja još krvari".

Uz žrtve, a protiv nasilnika

"Danas se nalazimo ovdje zbog ispraćaja 30 naše braće, muslimana Bosne. Porodice su shrvane bolom, ali im olakšava činjenica da bar imaju mezari koje mogu obići i gdje se za njih mogu pomoliti. Turska je uvijek, svugdje u svijetu uz žrtve, a protiv zločinaca i nasilnika", kazala je Goktas, rekavši kako se žrtve genocida ukopavaju i dalje, čak 28 godina nakon završetka rata.

Obilježavanje godišnjice tragedije u "Ribnikaru": Roditelji upalili svijeće, oglasile se sirene

Obilježavanje godišnjice tragedije u "Ribnikaru": Roditelji upalili svijeće, oglasile se sirene

Naglasivši da je Turska uvijek uz Bosnu i Hercegovinu, Goktas je kazala da će njena zemlja nastaviti s podrškom cjelovitosti BiH i njenom razvoju u miru i blagostanju.

Podsjetila je na riječi prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, da se zaboravljeni genocid ponavlja. Goktas je rekla i da će zbog toga na svakom mjestu raditi na tome da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Bol Srebrenice u dubini srca

Zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Efkan Ala izjavio je da je genocid u Srebrenici jedan od najvećih masakara koje je čovječanstvo ikada vidjelo.

Navodeći da je Turska uvijek stajala uz Bosnu i Hercegovinu, Ala je je rekao da "svi zajedno dijelimo istu sudbinu".

"Osjećamo ovu bol u dubini srca. Zato svaki put dolazimo ovdje u znak solidarnosti s našom braćom. Jasno je da je tada urušen i međunarodni sistem. Naša braća su se okupila ovdje pod okriljem Ujedinjenih nacija, uz njihovu garanciju ovdje su podvrgnuti genocidu. Zapravo, ovo je sramota za čovječanstvo. Naša braća ovdje znaju da smo mi uvijek uz njih", rekao je Ala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije