Potpredsjednica Vlade Bugarske: 'Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu kao upozorenje čovječanstvu!'

Radiosarajevo.ba
Potpredsjednica Vlade Bugarske: 'Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu kao upozorenje čovječanstvu!'
Foto: EU / Maria Gabriela

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Maria Gabrijela Republike Bugarske uputila je poruku povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima.

Obraćanje Marie Gabriele prenosimo u cijelosti:

"Kao potpredsjednica Vlade Bugarske i ministrica vanjskih poslova, ali kao predstavnica bugarskog naroda izražavam najdublje poštovanje žrtvama i saučešće porodicama i najmilijima. Ovdje smo da odamo počast stradalim i pridružimo glasovima koji nam nalažu da pamtimo. Dozvolite da ponovim ono što je toliko puta rečeno - rat na Balkanu se nikada nije trebao desiti, genocid u Srebrenici se nikada nije trebao desiti, kao što se ne bi smjeli dešavati ratni zločini i zvjerstva nigdje u svijetu.

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Hirstorija ima načine da se ponavlja i zato nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu kao kolektivnu sliku i upozorenje čovječanstvu. Retorika podjela, širenje mržnje i straha kreiraju dešavanja na ovim prostorima i velika su kočnica poslijeratnoj izgradnji povjerenja, međusobnom uvažavanju i poštovanju i pomirenja u BiH. Uprkos izazovima i razlikama, vjerujem u mogućnost bh. građana da žive i napreduju skupa. Pomirenje nije lagan put, ali uz dobru volju vi građani, politički lideri, NVO možete i naći ćete hrabrosti da nastavite sa izgradnjom mostova pomirenja.

Zajednička je odgovornost da mlađe generacije odgajamo u duhu međusobnog uvažavanja i tolerancije, pamćenje i pomirenje zahtijevaju tru ali su nužni. Vrijeme je za političku hrabrost, perspektivnost i konsenzus. Perspektiva BiH snažan je poticaj da se ponovo posveti procesu izgranje mira i političkoj i ekonomskoj transformaciji zemlje", zaključila je Maria Gabrijela.

Sva dešavanja u Srebrenici danas možete pratiti na portalu Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije