Čedomir Jovanović: Srebrenica je strašan grijeh mog naroda - zločin genocida

Radiosarajevo.ba
Čedomir Jovanović: Srebrenica je strašan grijeh mog naroda - zločin genocida
Foto: Facebook / Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije (LDP), oglasio se povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"8.372 bošnjačke žrtve u Srebrenici svojom strašnom sudbinom danas za mir svih ljudi čine više nego većina nas živih.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u posjeti Prištini - otkrila šta ju je posebno oduševilo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u posjeti Prištini - otkrila šta ju je posebno oduševilo

Srebrenica je naša sramota i grijeh, veća nego ikad, zato što je, poslije svih 28 godina, i dalje lažljivo gledamo samo jednim okom, jadno i bezuspješno pokušavajući da prevarimo Bošnjake, svoj narod i čitav svijet oko nas.

Osjećam duboku ljudsku potrebu da kažem kako se ne smijemo sklanjati pred onima koji bi željeli opet da nas vrate mržnji i ratnom ludilu. To nije samo moja obaveza kao političara. To je moja obaveza kao čovjeka i roditelja koju ističem svakog 11. jula, govoreći da je Srebrenica simbol strašnog grijeha mog naroda i onih koji su ga tada vodili.

Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije, ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema Bošnjacima i njihovim žrtvama, ali i prema mojoj zemlji, mom narodu i njegovom stradanju, prema našoj djeci koja odrastaju u ovom haosu od društva lišenog osnovnih vrijednosti.

UŽIVO: 30 žrtava genocida u Srebrenici pronašlo je danas smiraj u mezarju u Potočarima

UŽIVO: 30 žrtava genocida u Srebrenici pronašlo je danas smiraj u mezarju u Potočarima

To je najmanje što mogu da učinim, s obzirom na to da većina i dalje odbija da kaže istinu i svakog čovjeka i svakog boga zamoli za oprost, jer Srebrenica nije slučajna posljedica nesretnih ratnih događaja, već zločin genocida za koji je suđeno i presuđeno odgovornim pojedincima.

Srbija zato nije smjela, niti danas smije, da negira i relativizuje politiku koja se devedesetih godina dvadesetog vijeka širila iz Beograda u najmračnijoj i najsramnijoj deceniji u historiji srpkog naroda", poručio je Jovanović.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika.

Sva dešavanja u Srebrenici danas možete pratiti na portalu Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije