Ministrica Đapo o uvođenju jedinstvenog broja za hitne situacije 112

1
Radiosarajevo.ba
Ministrica Đapo o uvođenju jedinstvenog broja za hitne situacije 112
Foto: Fena / Edita Đapo

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo reagovala je na najave u Parlamentu Bosne i Hercegovine o nepodržavanju uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 zbog prenosa nadležnosti. 

Reakciju ministrice Đapo prenosimo u cijelosti:

„Osjećam potrebu da kao federalna ministrica okoliša i turizma javnosti dam dodatna pojašnjenja i iznesem stav da se ne radi ni o kakvom prenosu nadležnosti.

U pitanju je samo povezivanje naše države BiH sa Evropom. U cijeloj EU ukoliko vam se nesto loše desi samo okrenete 112 i oni odmah šalju hitnu, policiju, vatrogasce ili ljekarsku pomoć ovisno od nevolje u kojoj se nalazite.

Pitam u čemu je problem da se isto uspostavi u BiH? U nadležnostima? Nije tačno!

Neće hitna iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke ili Mostara ići u Trebinje ako se tamo desila nesreća, niti će vatrogasci iz Zenice, Bihaća ili Livna ići u Banja Luku, izuzev ukoliko ih kolege pozovu u pomoć.

Suština i bit uvođenja 112 jeste omogućavanje kako građanima BiH, tako i turistima da pozivom na ovaj broj dobijete potrebnu pomoć. Na taj način stvara se sigurno okruženje da stranac koji doživi saobraćajnu nesreću, zapali mu se iznajmljeni stan, želi prijaviti nestanak djeteta ili krađu, kao i u svakoj EU zemlji samo okrene dobro poznati broj za hitne slučajeve 112. Uvođenje jedinstvenog EU broja za hitne slučajeve pruža sigurnost strancima/turistima tokom boravka u BiH.

Također, mnogi stranci, ali i naša dijaspora posjećuje BiH i sa svojim automobilima proizvedenim u EU. Takva vrsta automobila ima ugrađen sigurnosni sistem te ukoliko se desi saobraćajna nesreća telefon u kolima je podešen da direktno poziva 112. Nepostojanje centralne tačke koja bi prihvatila takav poziv dovodi do mogućnosti da će uskoro BiH biti zemlja u koju se ne preporučuje odlazak jer se ne može garantirati sigurnost boravka.

Izuzev ugrožavanja turizma, ugrožava se i trgovina jer će Bosanci i Hercegovci vrlo brzo biti u situaciji da jednostavno neće moći kupiti ili uvesti automobile koja imaju ovaj sigurnosni sistem.

Uvođenje 112 je prevažno pitanje za razvoj turizma i trgovine. Zato pozivam sva turistička udruženja u BiH, kao i udruženja poslodavaca oba entiteta i privredne komore da izvrše pritisak na političke predstavnike koji odlučuju o njihovima budućim biznisima i lagodnosti života u BiH“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije