Ministrica Edita Đapo počasni građanin Goražda

Fena
Ministrica Edita Đapo počasni građanin Goražda
Foto: Fena / S dodjele priznanja u Goraždu

U povodu 18. septembra, Dana oslobođenja Goražda, na današnjoj svečanosti Gradskog vijeća federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo uručeno je priznanje "Počasni građanin Goražda“.

Obraćajući se članovima Gradskog vijeća Goražde i gostima, Đapo je kazala kako je za nju velika čast da je proglašena počasnim građaninom ovog grada.

"Također mi je čast da ovo 'građanin Goražda' dijelim s njegovim stanovnicima, vrijednim, čestitim i ponosnim Goraždanima i Goraždankama. Zahvaljujem svima koji su prepoznali i cijene moj dosadašnji rad i angažman ", rekla je ministrica Đapo.

Govoreći o Goraždu tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992.-1995., Đapo je istakla da se s posebnim pijetetom sjeća najtežih dana i godina odbrane Bosne i Hercegovine.

"S geografskog, političkog i strateškog aspekta, Goražde je važna tačka odbrane Bosne i Hercegovine. Hrabrost i istrajnost branilaca Goražda i Podrinja iskazana u tom periodu ne može se dovoljno opisati. Vaša ustrajnost i vjera, patriotizam i dostojanstvo s kojim ste branili i odbranili ovaj prelijepi grad i našu zemlju, bili su uzor, inspiracija i nadahnuće drugim braniocima Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da vašu hrabrost i žrtve poštujemo i pamtimo",  kazala je federalna ministrica.

Od velikog je značaja što je Goražde i formalno dobilo status grada, što omogućava direktan pristup evropskim fondovima, bržu i efikasniju realizaciju projekata prekogranične suradnje i druge prednosti.

"Goražde danas sve više poprima karakteristike savremenog grada. Zahvaljujući razvijenoj privredi, znatan broj stanovnika našao je zaposlenje, što je iznimno važno za prosperitet grada i cijele regije. Prirodne ljepote i resursi ovog prelijepog kraja veliki su potencijal za unapređenje turizma kao jedne od bitnih privrednih djelatnosti. Goražde jeste fizički udaljeno od Sarajeva, ali nije od srca. Zato radimo na izgradnji putne komunikacije da Goražde i fizički bude bliže Sarajevu", naglasila je Đapo.

Čestitala je Goraždu na dosad postignutim rezultatima i poželjela uspjeh u predstojećim projektima, naglasivši uvjerenje da će i buduće vlade Federacije BiH podržavati razvojne i infrastrukturne projekte u Goraždu i ovom kraju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije