Ministri EU danas o krizi u BiH, bojkotu institucija i izbornoj reformi

12
Radiosarajevo.ba
Ministri EU danas o krizi u BiH, bojkotu institucija i izbornoj reformi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Šefovi diplomatija Europske unije danas će u Briselu "razmijeniti mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, uključujući poteze bh. entiteta RS ka odcjepljenju i bojkotu državnih institucija, kao i razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi".

To se navodi u pripremnom dokumentu za zasjedanje ministara vanjskih poslova EU, a izvori Vijeća ministara EU-a također predočavaju da je "BiH suočena s najdubljom političkom krizom od okončanja oružanih sukoba 1995", prenosi Beta.

U dokumentu se ističe da će "ministri biti pozvani da upriliče smjernice za napredak, uključujući jačanje političkog dijaloga, širokog sklopa mjera kojima raspolaže EU da bi se prevazišla kriza, kao i za ponovno uspostavljanje djelujućih državnih tijela BiH".

Čitajte i uživajte: Sretan Svjetski dan knjige!

Čitajte i uživajte: Sretan Svjetski dan knjige!

"Danas je Bosna i Hercegovina suočena s dubokom političkom krizom", predočeno je u dokumentu Vijeća ministara EU-a.

A, kako se ocjenjuje, "koraci koje je rukovodstvo RS preduzelo da podrije nadležnosti državnih institucija su i dalje na snazi".

"EU istovremeno radi na tome da se provedu ustavna i izborna reforma kako bi se uklonila diskriminacija iz izbornog postupka u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava, ojačao integritet izbora i poboljšala funkcionalnost institucija BiH", ističe se u materijalu pripremljenom za zasjedanja šefova diplomatija Unije.

"Dugoročni cilj ostaje", stoji u dokumentu "čvrsto očuvanje BiH na putu integracije u EU i da se osigura da ta zemlja može ponovo da se fokurisa na EU reforme, kako je to utvrđeno u 14 prioritetnih zadataka koje je postavila Evropska komisija i podržalo Vijeće ministara EU 2019. u odgovoru na molbu BiH da joj se odobre pregovori o članstvu u EU".

Ministri EU-a treba da potvrde podršku "Operaciji Altea i ulogu EU-a kao pružatelja sigurnosti toj zemlji".

Zvaničnici u Vijeću ministara EU su podsjetili da je 11.februara visoki predstavnik EU-a “pozvao sve vođe u Bosni i Hercegovini da obnove ozbiljan i sadržajan dijalog s ciljem da se osigura dugoročno i postojano rješenje za sadašnju političku krizu u zemlji”.

Evropski diplomatski zvaničnici u Briselu su naveli da EU smatra da rješenje za političku krizu u Bosni moraju, mada uz pomoć EU, prevashodno naći političke vođe u zemlji.

Sjedinjene Američke Države su se odnedavno snažnije uključile u napore da se nađe izlaz iz velikih unutrašnjih problema u BiH i visoki američki zvaničnik Gabriel Escobar je izjavio da SAD ima plan za sređivanje prilika u BiH i da će ga provesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije