Objavljen interni dokument EU: Prijedlog sankcija za zvaničnike RS

8
Radiosarajevo.ba
Objavljen interni dokument EU: Prijedlog sankcija za zvaničnike RS
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Evropska unija bi trebalo da razmotri sankcije entitetu RS i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u BiH nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU u koji Reuters ima uvid.

"Bosna prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, pri čemu su bosanski Srbi izazivali državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji", navodi Reuters.

U internom dokumentu koji je pripremila spoljna služba EU za ministre vanjskih poslova EU navodi se da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS-a ako političari bosanskih Srba nastave nastojati da preuzmu ovlasti od centralne države.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Poslanici u RS-u glasali su 10. februara za formiranje posebnog tijela za izbor sudija i tužilaca, čime su region efektivno povučen iz najviše pravosudne institucije u državi u sklopu separatističke agende.

U dokumentu EU se također navodi da bi sankcije mogle biti proširene na "druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi", iako bi one trebale ostati kao posljednje sredstvo.

"EU bi mogla odlučiti da iskoristi svoju finansijsku pomoć kao polugu", navodi se u dokumentu, ništa u što je EU uložila nekih 1,5 milijardi eura (1,69 milijardi dolara) i sredstva koja je obezbijedila Bosni.

Dokument daje mogućnosti ministrima vanjskih poslova EU kada se sastanu kako bi razgovarali o Bosni na sastanku zakazanom za 21. februar.

Njemačka je već pozvala na sankcije lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne jer EU nastoji uvesti Bosnu i pet drugih balkanskih zemalja u blok.

Sjedinjene Američke Države su 5. januara uvele nove sankcije Dodiku. Američko Ministarstvo finansija optužilo je Dodika, koji je već pod drugim ovlastima podložan američkim sankcijama, za korupciju i prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije