Zastupnici u Europskog parlamenta traže sankcije za Milorada Dodika

5
Radiosarajevo.ba
Zastupnici u Europskog parlamenta traže sankcije za Milorada Dodika
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zastupnici u Evropskom parlamentu Dietmar Koster i Delara Burkhardt su pozvali Evropsku Uniju da “pokaže solidarnost sa svojim demokratskim partnerima u BiH” i uvede “precizne sankcije” članu Predsjeništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim bliskim saradnicima uslijed političke krize u zemlji.

Posmatrači već mjesecima upozoravaju na eskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini, navodi se u saoštenju iz kancelarije Potprijedsjednice Delegacije za odnose sa BiH i Kosovo u EP, Delare Burkhardt.

"Eksperti za vanjsku politiku u Evropskom parlamentu danas su u nadležnom komitetu, Odboru Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), raspravljali o finansiranju EU za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Tenzije u Bosni i Hercegovini su ogromne. Zemlja je nesumnjivo u najdubljoj političkoj krizi od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve stranke sa nacionalističko-etničkim pristupom tome doprinose. Za to su prvenstveno odgovorne srpske nacionalističke snage oko Milorada Dodika,” izjavio je Dietmar Koster, njemački zastupnik koji u EP djeluje u klubu socijaldemokrata.

Koster je dodao da svojim potezom povlačenja iz državnih, demokratski legitimnih institucija, Dodik daje razlog za zabrinutost građana da će državne institucije BiH biti raspuštene i da će se time destabilizirati cijela država.

"Dodikova oštra retorika povodom neustavnog obilježavanja 9. Januara u Republici Srpskoj je “ohrabrila njegove pristalice” što je dovelo do nacionalističkih i islamofobičnih napada. Situacija je i dalje izuzetno zabrinjavajuća. Građani sve više gube povjerenje u evropske institucije. To pokazuje koliko je hitno BiH staviti na više mjesto na dnevnom redu Evropske unije. EU bi trebala pojačati pritisak na Dodika da ukine blokadu na državnom nivou BiH,” dodali su u saopćenju, prenosi N1.

Također se spominje i reforma izbornog zakona u BiH.

“Nadalje, moraju se stvoriti uslovi za demokratske, fer i slobodne izbore u drugoj polovini godine. Reforma izbornog zakona mora slijediti princip da se svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, garantuju sva demokratska prava. Kratkoročni ustupci Dodikovim retoričkim eskalacijama nisu efikasni” navodi se u saopštenju.

“Sada je od najveće važnosti da ojačamo direktnu vezu sa civilnim društvom i hrabrim akterima koji imaju volju i ideje za održivu i pravednu budućnost Bosne i Hercegovine,” rekla Burkhardt.

Ona je dodala da je “eskalacija etnonacionalizma” gurnula zemlju u najgoru političku krizu u posljednjih 26 godina.

“Osuđujemo aktivnosti aktera u Republici Srpskoj – na čelu sa Miloradom Dodikom – da podijele zemlju i uspostave “Veliku Srbiju”. Ljudi na terenu se s pravom nadaju podršci EU u ovoj napetoj situaciji. Odgovor Evropske komisije, međutim, ograničen je na sumnjivo ćutanje. To je zabrinjavajuće i samo jača nacionalističke aktere. Europa mora pokazati solidarnost sa svojim demokratskim partnerima u BiH uvođenjem preciznih sankcija akterima oko Milorada Dodika, jačanjem ureda Visokog predstavnika u BiH i podrškom onima koji žele unaprijediti državu – a ne onima koji stvaraju razlike!” podvukla je Burkhardt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije