Parlamentarci EU zatražili sankcije za Milorada Dodika i RS

6
S.G.
Parlamentarci EU zatražili sankcije za Milorada Dodika i RS
Foto: RAS Srbija / Milorad Dodik na konferenciji za medije

Grupa zastupnika u Europskom parlamentu danas je oštro osudila djelovanje Milorada Dodika koje su ocijenili opasnim, pozivajući na promjenu "umirujuće strategije" Europske unije prema Dodiku i eventualno uvođenje sankcija.

U zajedničkom saopštenju europarlamentarci iz četiri političke grupe oštro su osudili podjele Milorada Dodika, pozivajući na promjenu "strategije pomirenja" EU prema njemu.

Potpisnici pozivaju Vijeće Europske unije i zemlje članice da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za smirivanje trenutnih napetosti u zemlji.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

"Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, odlučno osuđujemo opasne i podjele koje su u toku od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. kao svoj ustavni poredak i druge odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u njihovom saopštenju.

Dalje se ističe kako bi provedba svih projekata i pomoći za i u RS koje finansira EU, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje kroz IPA III fond, trebala bi biti podvrgnuta temeljitom i hitnom razmatranju, s ciljem da se odmah zamrznu direktna i indirektna finansiranja koja bi bila od koristi vlastima ovog entiteta.

Zastupnici također pozivaju EU da osigura održavanje slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022., te izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadzor provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, "odlučno braneći njega i njegov autoritet od javnih napada Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera".

"Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i vjerodostojniji pristup, utemeljen na demokraciji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pristupnih pregovora", istakli su EU zastupnici.

Zajedničku izjavu potpisuju predstavnici četiri političke grupe u Europskom parlamentu: Tineke Strik (Greens), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Greens), Dietmar Koestner (S&D), Klemen Grošelj (Renew), i Romeo Franz (Greens).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije