Sarajevo / Ministarstvo vanjskih poslova BiH izjasnilo se o članstvu Kosova u Interpolu

18. 10. 2018. u 19:39:00 Fena

Shares: 0

U vezi sa najavama isticanja kandidature Kosova za članstvo u Interpolu, saopćenje je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH).

Iz ovog Ministarstva podsjećaju da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i da u skladu sa tim ne podržava njegove aplikacije za članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama, te da tako neće podržati ni eventualnu kandidaturu za članstvo Kosova u Interpolu.

Izuzetak od navedenog pravila jeste učešće u određenim međunarodnim i regionalnim inicijativama u formatu koji je usaglašen sa Republikom Srbijom, što podržava veći broj zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo je nadležnim institucijama BiH detaljno obrazloženje navedenog vanjskopolitičkog stava, koji predstavlja osnov za postupanje predstavnika BiH na međunarodnim forumima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA