Ministarstvo sigurnosti: Neovisno od odluke, podnijet ćemo prijavu protiv Jozića

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo sigurnosti: Neovisno od odluke, podnijet ćemo prijavu protiv Jozića
Foto: Anadolija / Fahrudin Radončić

Nakon reakcije Ministarstva sigurnosti BiH na odluku Kantona 10, od 22.marta, kojom su zabranili kretanje državljanima Bosne i Hercegovine u Kantonu 10, a što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, i najave ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da će podnijeti krivičnu prijavu protiv komandanta Štaba Ivana Jozića, jutros je zaprimljen akt Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10, kojom se sporna odluka stavlja van snage.

Vlada LK povukla spornu naredbu o zabrani ulaska državljana BiH

Neovisno od toga, Ministarstvo sigurnosti BiH, nadležnom Tužilaštvu će uputiti cijeli predmet.

Objava na stranici Vlade Kantona 10: Zabranjujemo ulazak državljanima BiH

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je u reakciji za Radiosarajevo.ba na spornu odluku naveo da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati na teritoriji cijele države.

Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, izvjesni Ivan Jozić. 

Radončić o naredbi iz LK: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića!

"Ne samo da njegov zahtjev prema Koordinacijskom tijelu neću staviti na dnevni red,  već ću kao ministar sigurnosti BiH u roku ODMAH podnijeti krivičnu prijavu protiv Jozića.

On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovijed je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država mora reagirati", kazao je Radončić za Radiosarajevo.ba. 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije