Ministarstvo sigurnosti BiH napravilo pomak u kontroli ilegalnih migranata

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo sigurnosti BiH napravilo pomak u kontroli ilegalnih migranata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ministar Selmo Cikotić

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine napravilo je novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla, saopćeno je iz tog ministarstva.

S obzirom na to da najveći broj migranata u BiH dolaze s područja Pakistana, ministar sigurnosti Selmo Cikotić se, među prvim sastancima nakon preuzimanja ove funkcije, susreo s ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammadom Khalid Raom.

Poseban fokus bio je na saradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo sigurnosti BiH obaviješteno je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je Vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

"Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa s državama koje su izvor migracija", navodi se u saopćenju.

Na ovaj način stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za redmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije