Ministarstvo obrazovanje KS: Kome smeta prevencija i zabrana diskriminacije u školama

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo obrazovanje KS: Kome smeta prevencija i zabrana diskriminacije u školama
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ministrica Zineta Bogunić

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je formiralo radnu grupu koju su činili sekretari osnovnih škola, predstavnici Misije OSCE u BiH i ovog resornog ministarstva, s ciljem izrade Pravilnika o prepoznavanju, prevenciji i zaštiti od diskriminacije u osnovnim školama.

Pravilnik je donesen i usaglašensa Zakonom o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini,Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, te Konvencijom o pravima djeteta, koju je ratificirala država Bosna i Hercegovina i ima snagu ustavne odredbe.

Nadalje, pomenuti Pravilnik je dostavljen na mišljenje Uredu za zakonodavstvo Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstvu pravde i uprave KS, a nakon pribavljenih pozitivnih mišljenja navedeni Pravilnik je dostavljen na objavu u Službene novine Kantona Sarajevo i isti je objavljen („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 52/19).

Donošenje ovog Pravilnika je od velikog značaja jer su njime utvrđeni kriteriji za prepoznavanje, prevenciju i zaštitu od diskriminacije u procesu odgoja i obrazovanja u osnovnim školama. Nadležnost Ministarstva je da štiti djecu od bilo kojeg oblika posredne ili neposredne diskriminacije, segregacije, govora mržnje, uznemiravanja, ponižavajućeg postupanja i nasilja, te bilo kojeg drugog ponašanja koje bi dijete dovelo u nejednak/neravnopravan položaj.

Pojavila se reakcija Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, a iz Ministarstva obrazovanje su poslali saopćenje u kojem kažu da predmet ovog Pravilnik ne reguliše radno-pravni, materijalni, niti socijalni status radnika,već je preventivnog karaktera.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Koristimo priliku informisati javnost da predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro kontinuirano vrši različite vrste pritisaka na Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i na taj način ozbiljno ugrožava uspostavljanje vladavine prava u obrazovnom sistemu, najbolji interes djece i njihovu zaštitu.

Saudin Sivro putem javnih nastupa i društvenih mreža kontinuirano diskredituje, omalovažava i vrijeđa ministricu kao i ostale državne službenike, čime ugrožava i narušava dignitet najvažnije institucije, čija je nadležnost da štiti najbolji interes djeteta.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u posjedu dokumentacije, koja ukazuje na evantualno stavljanje u povoljniji položaj predsjednika Sindikata u odnosu na ostale prosvjetne radnike, što se tiče plaće.

Ko tu koga diskriminira?

S obzirom da je Ministarstvo zaprimljenu dokumentaciju proslijedilo nadležnim institucijama na dalje postupanje, te ukoliko se navodi ispostave kao istiniti predsjednik Sindikata Saudin Sivro ima osnovanog razloga da se protivi donošenju Pravilnika o prepoznavanju, prevenciji i zaštiti od diskriminacije u osnovnim školama i uspostavljanju vladavine prava u obrazovnom sistemu.

Vjerujemo da će građani Kantona Sarajevo u dobroj namjeri razumjeti naše argumente i pružiti podršku Ministarstvu u borbi protiv diskriminacije po bilo kojem osnovu", piše u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije