Ministar Željko Laketić: Komesar MUP-a HNK treba biti Bošnjak

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Željko Laketić: Komesar MUP-a HNK treba biti Bošnjak
Foto: Arhiv / Zeljko Laketic

Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić reagirao je na stavove zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) HNK Edina Mušića iznesene u intervju za Radiosarajevo.ba, a prema kojima bi upravo spomenuti ministar trebao biti jezičak na vagi kako bi HDZBiH uspio instalirati "politički i nacionalno podobnu osobu".

Podsjetimo, jučerašnja sjednica Vlade HNK u Mostaru je odgođena za sedam dana po zahtjevu ministara iz SDA, jer smatraju da ministar Slađan Bevanda (HDZ) nelegalno želi imenovati komesara policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Zaobilaženje zakona i predviđenih redoslijeda procedura predlaganjem kandidata, HDZ BiH namjerava provesti principom preglasavanja na sjednici Vlade HNK. To planiraju realizirati uz pomoć i podršku ministra privrede Željka Laketića i tako nametnuti rješenje koje je nezakonito", kazao je Mušić za naš portal.

Laketić je dogovorio da poziva pojedince da se "prestanu baviti politikantstvom i da se aktivno uključe u rješavanje problema građana, a ne u traženje alibija, prebacivanje krivice na druge pokušavajući sakriti neuspjehe".

"Rješenje za ovaj, kao i za ostale goruće probleme je jednostavan. Potrebno je da relevantni politički faktori ozbiljno sjednu za stol i postignu kompromis oko svih pitanja. Nažalost, poučen dosadašnjim iskustvom, mišljenja sam da nijedna strana nije za opciju stvarnog dogovora nego za opciju "win-lose".

Takvo stanje najmanje odgovara pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, kao i građanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost što se odražava na ukupnu bezbjedonosnu situaciju u HNK", istakao je Laketić.

On je dalje kazao i koga je spreman podržati za novog komesara MUP-a HNK.

"Moj lični stav je da ću podržati kandidata kojeg usuglasi koalicija SDA-HSZ, shodno njihovom političkom sporazumu iz 2015. godine, a koji bi po mom osobnom mišljenju trebao biti iz reda Bošnjaka, ako je već ministar MUP-a iz reda hrvatskog naroda", zaključio je Laketić.

Prijedlozi Bevande nisu u skladu sa zakonom

Ministar pravosuđa uprave i lokalne samouprave HNK Suad Balić (SDA) izjavio je jučer da imenovanja po prijedlogu ministra Bevande nisu u skladu sa zakonom i da se moraju uskladiti za sjednicu.

"Ministri SDA u Vladi HNK prethodnih su dana ukazivali predsjedniku i članovima Vlade HNK, na neusklađenost predloženih tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanja vršioca dužnosti komesara policije HNK i vršioca dužnosti direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK sa zakonom o unutrašnjim poslovima HNK i zakonom o državnoj službi FBiH", rekao je Balić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije