Ministar zdravstva FBiH dobio vakcinu u Mostaru: "Kao političar, morao sam dati primjer"

3
Radiosarajevo.ba
Ministar zdravstva FBiH dobio vakcinu u Mostaru: "Kao političar, morao sam dati primjer"
Foto: Anadolija / Vjekoslav Mandić

"Ja sam kao političar, kao i moje kolege u susjedstvu morao dati primjer da cijepiti se nije strašno, da je to najveći doseg medicine i da to treba učiniti."

Izjavio je ovo danas (pohvalio se dva puta, prije press konferencije, pa onda i tokom nje, op.pr.) Vjekoslav Mandić nakon što je primio vakcinu protiv COVID-a u Mostaru. Isto ono cjepivo koje nam je poklonio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ako se pitate "zašto mi to ime Vjekoslav Mandić zvuči poznato", nemojte se čuditi.

Riječ je o federalnom ministru zdravstva koji je i član HDZ-a, a kojeg smo najmanje vidjeli  i čuli u javnosti tokom COVID pandemije.

Ipak, on je smatrao da će to što je on danas primio vakcinu, animirati široke javne mase da pristanu primiti cjepivo.

U redu.

Hajde da mu vjerujemo - možda bi se zaista to i desilo, no to nikad nećemo saznati jer Federacija ima 0 vakcina za svoje građane.

Kako već svi znamo, Mandić i njegova raja iz federalne vlasti su prošle sedmice osnovali ad hoc grupu za nabavku vakcina... Cijepljenje u EU počelo je u decembru prošle godine, baš kao i u susjednoj nam Srbiji, koja nam je poklonila desetine hiljada vakcina. 

Mi imamo ad hoc grupu. I čvrstu namjeru da nabavimo vakcine. Ruske.

I onda danas iz Mostara dođe izjava ministra Mandića: "Zadovoljstvo mi je da je počelo cijepljenje u Federaciji BiH."

Dodao je i kako će tražiti rješenje da se cjepiva u Federaciji nabave čim prije.

Na pitanje kad bi se mogli cijepiti svi medicinski djelatnici u FBiH, Mandić nije znao odgovor, ali je rekao: "Ovo je moja kuća (SKB Mostar) i htio sam pokazati ovdje da se treba cijepiti."

Komentirajući moguće nove mjere Mandić je rekao kako je sistem zakazao: "To što rade diskoteke i kafići, to je greška sustava. Mjerama smo mi sve regulirali, ali mjere se ne provode. To treba lokalna samouprava provoditi. Mi smo se opustili i doživjet ćemo scenarij koji je najmanje poželjan."

Jurica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti, rekao je danas kako nema dovoljno cjepiva za cijepiti sve zainteresirane, njih 650, a u SKB Mostar ima ukupno 300 cjepiva.

"Radimo kvalifikaciju rizika među djelatnicima. Danas smo se cijepili uži tim, sutra ide sustavno cijepljenje u COVID-bolnici…", rekao je i dodao kako je cilj cijepiti što više djelatnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije