Ministar Vojin Mijatović potpisao ugovor vrijedan 300.000 KM: Evo ko će dobiti novac

5
Radiosarajevo.ba
Ministar Vojin Mijatović potpisao ugovor vrijedan 300.000 KM: Evo ko će dobiti novac
Foto: Vlada FBiH / Vojim Mijatović potpisao sporazum vrijedan 300.000 KM

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisao ugovore o realizaciji projekta "Poticaj komorama".

Ukupna vrijednost ovog projekta je 300.000 KM i odnosi se na izdvajanje dijela sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH, u skladu sa Programom utroška sredstava, koji je Vlada FBiH usvojila odlukom donesenom na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH dodijeljen je iznos od 200.000 KM, a Obrtničkoj komori FBiH 100.000 KM.

Ministar Mijatović ovim povodom istakao je da je današnje potpisivanje ugovora prvo u okviru ovog programa, te najavio da će uskoro biti potpisani i ugovori o grantovima Federalnog ministarstva iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH sa svim korisnicima Programa, od preduzetnika do potpornih institucija, sajmova, gradova i općina. Podsjetio je da je prošle godine, kada su potpisivani ugovori sa preduzetnicima, obećao da će budžetska izdvajanja za mala i srednja preduzeća i obrte u FBiH biti uduplana, ali da je Vlada uspjela povećati ove poticaje čak tri puta.

Učini korak za promjenu: Posadi drvo i smanji svoj karbonski otisak

Učini korak za promjenu: Posadi drvo i smanji svoj karbonski otisak

"Prošle godine smo imali zatečeno stanje i samo sedam miliona KM izdvojenih u Budžetu za subvencije malim i srednjim preduzećima. Ove godine u Federalnom budžetu je to 26,2 miliona KM. To znači da je Vlada više od tri puta povećala izdvajanja za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća u Federaciji BiH.

Ove godine konačno imamo i novi institucionalni zakonodavni okvir kada su u pitanju mala i srednja preduzeća. Usvojili smo Strategiju za razvoj male privrede u FBiH koja se sada nalazi u parlamentarnoj proceduri, te Zakon o društvenom preduzetništvu koji je jedan od uslova kada je u pitanju EU put Bosne i Hercegovine. S tim zapravo u prvoj godini mandata Vlada Federacije završava sve svoje zakonske obaveze za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća", kazao je zamjenik federalnog premijera i ministar Mijatović.

Izrazio je zahvalnost predsjednicima komora na realizaciji dogovorene saradnje, te dodao da je ovo prvi put u zadnjih desetak godina da se direktno iz Budžeta FBiH izdvajaju sredstva za ove dvije komore.

Lijepe vijesti: Vlada FBiH izdvaja više od 11 miliona KM za obrazovanje i nauku

Lijepe vijesti: Vlada FBiH izdvaja više od 11 miliona KM za obrazovanje i nauku

"Sretan sam da danas počinjemo i da je ovo tek prvi korak naše saradnje, a obje komore su suštinski važne za razvoj ekonomije u Federaciji. Komorski sistem drži ekonomije zemalja širom Evrope i našeg regiona. Smatram da je ovo samo mali korak u jačanju institucionalne saradnje sa komorama. Više od 50.000 obrta u Federaciji BiH i više od 23.000 mikro i malih preduzeća zapravo čine život Federacije.

Ovo izdvajanje je samo vraćanje dijela sredstava kroz stimulativne mjere za razvoj biznisa, a potrebno je kako bi imali konstantan rast i bruto društvenog proizvoda i broja radnih mjesta, i svega onoga čemu težimo, jer naša je obaveza da obezbijedimo bolji poslovni ambijent", kazao je ministar Mijatović.

Predsjednici dvije komore iskazali su zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta prepoznala da je privredni i obrtnički komorski sistem vrlo značajan za razvoj poslovanja, a što, kako su naglasili, olakšava privrednicima i kompanijama da razvijaju biznise.

Jašarspahić je istakao da je ova finansijska podrška značajna za Privrednu komoru FBiH i njene članice sa više od 25 različitih sektorskih udruženja, jer će pomoći da budu vidljivije ključne aktivnosti koje tokom godine provode privredni subjekti na promociji svog rada, poslovnog ambijenta i investiranja.

Vlada FBiH izdvojila 20.000.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih

Vlada FBiH izdvojila 20.000.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih

Također, Babić se u ime 53.000 obrta na području FBiH zahvalio Federalnom ministarstvu na značajnim sredstvima koja su prvi put u iznosu od 100.000 KM dodijeljena Obrtničkoj komori FBiH s ciljem da sa kantonalnim komorama realizira projekte potrebnih edukacija, te organizacije okruglih stolova o Zakonu o obrtma i srodnim djelatnostima u FBiH, kao i primjeni drugih propisa važnih za poslovanje obrtnika.

Istakao je i da će ova sredstva biti iskorištena za organizaciju okruglog stola međunarodnog karaktera, a omogućit će i kupovinu kompjuterske opreme za svih deset kantonalnih komora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije