Adnanov život u rukama politike: Danas hitna sjednica Predstavničkog doma FBiH

0
Radiosarajevo.ba
Adnanov život u rukama politike: Danas hitna sjednica Predstavničkog doma FBiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom

U srijedu, 10. jula, u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će se vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Sjednica je zakazana u 13.00 sati, kako je najavljeno iz Parlamenta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u utorak, 9. jula, na hitnoj telefonskoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva radi liječenja, te ga proslijedila u hitnu parlamentarnu proceduru radi usvajanja.

Težak zemljotres pogodio Rusiju: 'Opasnost i od tsunamija'

Težak zemljotres pogodio Rusiju: 'Opasnost i od tsunamija'

Prema predloženom zakonu, planira se uvođenje novog stava koji precizira da se uzimanje organa ili tkiva od živog darivatelja koji nije u rodbinskoj vezi, bračnom ili izvanbračnom partnerstvu ili srodstvu po tazbini može izvršiti samo ako nije moguće dobiti darivanje od srodnog živog darivatelja, uz poštovanje uslova propisanih ovim zakonom.

Podsjetimo, izmjene i dopune zakona slijede nakon priče mladića Adnana Šemića iz Mostara, kojem je dijagnostikovana Wilsonova bolest, u trci je s vremenom za vlastiti život. A na tu trku, iako se ona mogla spriječiti, primorale su ga zakonske procedure u našoj zemlji.

Naime, iako je novac za transplantaciju jetre osiguran, Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH kaže da donor mora biti srodnik, vanbračni partner ili tazbinski povezan s pacijentom. No, za Adnana, kojem su zbog pogoršanog stanja preostali sati, to nije opcija. Iako je našao donora, nije mogao uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon

Ako ovaj zakon danas prođe na Zastupničkom domu, na potezu je Dom naroda FBiH, kao i predsjednica FBiH Lidija Bradara koja mora potpisati izmjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije