PD PSBiH usvojio Prijedlog dopuna Zakona o administrativnim taksama

0
Radiosarajevo.ba
PD PSBiH usvojio Prijedlog dopuna Zakona o administrativnim taksama
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom PSBiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za indirektno oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse, te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu. Dopunom ovog zakona omogućava se i da prinudnu naplatu taksi sprovodi Sud BiH.

Nakon usvojenih negativnih mišljenja Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, danas je završena procedura za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji predlagač je Dom naroda Parlamentarne skupštine, a koji se odnosi se na postavljanje generalskog kora u Oružanim snagama.

Egzotična plaža u Neumu koja je postala pravi hit: 'Čisto more, privatnost i mir'

Egzotična plaža u Neumu koja je postala pravi hit: 'Čisto more, privatnost i mir'

Prijedlog amandmana dva na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš vraćen je Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Danas je usvojen i Prijedlog dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, poslanika Kluba SDA Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage upućen je u redovnu proceduru.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudina Mehmedovića, danas nije usvojen.

Poslanici su danas podržali da se o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH razmatra po skraćenom postupku.

Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu, dok nije usvojen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

Predstavnički dom donio je danas odluku o razrješenju sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici Jasmin Emrić, Šerif Špago i Mia Karamehić-Abazović prije glasanja žalili su se na povrede Poslovnika o radu, zbog toga što nije obrazložen razlog zbog kojeg je sjednica prekinuta 20. juna.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obrazlažući prekid sjednice 20. juna naveo je da je to urađeno zbog nedostatka kvoruma za rad, te da preuzima odgovornost na sebe.

"Bili smo na granici kvoruma još dok je bila sjednica, a kada je došlo do pauze bilo je jasno da neće biti kvoruma za rad. Preuzeo sam odgovornost da ne idemo u situaciju da se ide u pauzu od 60 minuta jer je bilo kasno", obrazložio je Radmanović.

On je dodao da je o prekidu sjednice obavijestio druga dva člana Kolegijuma, kao i klubove poslanika da se sjednica prekida, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije