Ministar Šteta: Ovo je prvi korak ka Sarajevu kao "pametnom gradu"

5
F.V.
Ministar Šteta: Ovo je prvi korak ka Sarajevu kao "pametnom gradu"
Radiosarajevo.ba / Ministar Adnan Šteta prezentirao projekt

U Kantonu Sarajevo od danas zvanično počinje s radom Saobraćajni centar, a bit će omogućena i upotreba pametnih karti. Ovo je Centar koji će pratiti stanje javnog prevoza u KS.

Osposobljen je i funkcionalan video nadzor u tramvajima i iz Centra je moguće pratiti sva dešavanja u njima, broj vozila u datom momentu, moguće je pratiti rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta kaže za Radiosarajevo.ba da je iza ovog projekta puno rada.

"Da, počinje sa radom Nadzorno-upravljački centar u sklopu Ministarstva saobraćaja KS, a iza nas je mnogo uloženog truda, ali i strpljenja za ovaj novi početak javnog prevoza u Kantonu Sarajevo. Vrijeme je da počnemo razmišljati o Sarajevu kao gradu pametnih i digitalnih rješenja, a ovaj Centar će biti jedan od prvih koraka ka tom cilju", kaže Šteta.

Prema njegovim riječima, ono što je za putnike najbitnije jeste to da će se regulisati red vožnje najprije za tramvajski saobraćaj, a kasnije i za trolejbuse, autobuse i minibuse.

"Novost su također, beskontaktne, pametne karte koje će imati značajan broj funkcija i koje će građanima olakšaati korištenje javnog prevoza a planirano je da u drugoj polovini godine pametne karte budu u funkciji. Bitno je da počinjemo sa radom, a u narednim fazama projekta ćemo usavršiti i rad Centra, ali i cjelokupni javni prevoz. Imamo konačan cilj, a to je da građanima obezbijedimo funkcionalan, povoljan i siguran prevoz", kazao je Šteta za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, a velika pozitivna promjena će biti da će građani uskoro imati mogućnost korištenja i beskontaktnih, pametnih karti koje će im olakšati korištenje javnog prevoza.

Ovaj Centar je sastavni dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prevoznicima, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza.

U narednim fazama razvoja ovog centra, usavršit će se red vožnje prvobitno tramvajskog prevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minibuskog prevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije