Ministar MUP-a KS Admir Katica o saobraćajnim nesrećama: Kazne u saobraćaju nisu dovoljno visoke

2
Radiosarajevo.ba
Ministar MUP-a KS Admir Katica o saobraćajnim nesrećama: Kazne u saobraćaju nisu dovoljno visoke
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Katica

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica Admir Katica oglasio se na Facebooku, nakon što je prethodno gostovao na BHT1.

Jedna o tema o kojima je govorio bile su i saobraćajne nesreće.

"Svakog savjesnog građanina uznemiri vijest o bilo kakvoj nezgodi u kojoj ima povrijeđenih lica i na nama je kao društvu velika odgovornost da učinimo sve kako bi takve situacije u što većoj mjeri spriječili. Mi u MUP-u KS još od prošle godine uistinu ulažemo ogromne napore kako bi poboljšali stanje sigurnosti u saobraćaju, ali i pored svih napora koje naša policija ulaže i rezultata koje ostvaruje u kontestu kontrole, prevencije i regulisanja saobraćaja, mjere koje se u konačnici izriču prema počiniocima prekršaja ne daju značajne rezultate i nemaju dovoljno snažan odvraćajući faktor", kazao je Katica i nastavio:

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Realizacija Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo je uveliko aktivna, ali ono na šta od samog početka ukazujemo je regulisanje zakonskih rješenja po ovom pitanju.

Imamo Zakon o osnovama sigurnosti u saobraćaju na cestama BiH koji je na snazi od 2008. godine i od tada je mijenjan 14 puta, ali uprkos tome, te promjene nisu doticale suštinu o kojoj govorimo proteklih mjeseci, a najviše se odnosi na rigoroznije mjere za bahato ponašanje u saobraćaju.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da policija, samo u Kantonu Sarajevo u toku jednog dana u prosjeku šest osoba zatekne bez položenog vozačkog ispita, osam vozača pod dejstvom alkohola, a njih 177 krši ograničenja u brzini, shvatamo da kazne nisu dovoljno visoke i da se se bahati pojedinci lako oglušuju na iste".

Katica je rekao da "ne smijemo zapostaviti i odgovornost svih građana, porodica i prijatelja onih koji izvršavaju prekršaje".

"Ne dozvolite ljudima oko vas da voze u alkoholisanom stanju, ne dozvolite im da krše sabraćajne propise, odgovarajte ih od tih namjera, zbog njih, ali i svih drugih u vašem i našem okruženju.

Nastavit ćemo jačati našu policiju u svim segmentima, uskoro ćemo kupiti nove uniforme, poboljšat ćemo im opremu, rekonstruisati objekte i izgraditi nove, nastavit ćemo kupovati nova vozila, upošljavati nove ljude i nadograđivati zakonske propise, a sve to u cilju potpunije sigurnosti naših građana", zaključio je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije