Ministar Mandić za Radiosarajevo.ba: Nema govora o poskupljenju vode u Sarajevu

E. H.
Ministar Mandić za Radiosarajevo.ba: Nema govora o poskupljenju vode u Sarajevu
FOTO: AA / Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, u čiji resor spada i KJKP Vodovod i kanalizacija, nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju ili upit o eventualnom poskupljenju cijena vode koje pominjete, kazao je za Radiosarajevo.ba ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić.

Dodao je da prema Zakonu o komunalnim djelatnostima KS, član 22, u stavu 5. stoji: „validnost kalkulacije i konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga utvrđuje nezavisno stručno tijelo Vlade KS, Grada odnosno općine, a stvarnu cijenu komunalnih usluga određuje i usvaja Vlada Kantona, gradsko, odnosno općinsko vijeće, u skladu sa nadležnostima iz čl.. 7. 8. i 9. ovog zakona".

„U skladu sa gore navedenim, bez stava nezavisnog stručnog tijela, a posebno bez saglasnosti Vlade, ne može doći do promjena cijena komunalnih usluga, u ovom konkretnom slučaju do poskupljenja vode. Dakle, stav ovog ministarstva je da je informacija koja se pojavila u javnosti od strane rukovodstva ViK-a ishitrena, jer nije prethodno usaglašena sa stručnim službama. Dakle u ovom momentu mogu potvrditi da nema govora, niti će u skorije vrijeme biti razmatrana mogućnost poskupljenja vode“, naglasio je Mandić.

Prema njegovim riječima, pred menadžementom ViK-a nalazi se najvažniji zadatak od rata na ovamo, a to je realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže.

Riječ je o kreditu EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura i očekujem da se odgovorni u ovom preduzeću u potpunosti posvete i fokusiraju na ovaj ali i ostale važne projekte koji se pred njima nalaze“, zaključio je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije