KJKP ViK dobiva 30 miliona eura od Evropske banke za razvoj: Prioritet obnova vodovodne mreže

Radiosarajevo.ba
KJKP ViK dobiva 30 miliona eura od Evropske banke za razvoj: Prioritet obnova vodovodne mreže

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković prošle sedmice je najavio ambiciozan program rada Vlade za 2016. godinu. Konaković je spomenuo i realizaciju velikog broja naglašenih reformskih procesa i projekata kroz javno-privatno partnerstvo, jer, kako je rekao, smatra da Vlada i Skupština ovog kantona imaju kapacitet da 2016. godinu učine vrlo uspješnom.

Premijer je istaknuo veoma važan projekt za glavni grad Bosne i Hercegovine, a radi se o dugo očekivanoj rekonstrukciji vodovodne mreže koja je jedan od glavnih prioriteta ovog saziva Vlade, a prvi ozbiljni radovi počet će u martu ili aprilu.

U intervjuu je Konaković kazao da su završeni svi dogovori s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini koja je načelno Kantonalnom javnom komunalnom poduzeću Vodovod i kanalizacija odobrila kredit od 30 miliona eura. Prva tranša od deset miliona eura očekuju se u ovoj godini.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno je da su u toku pregovori s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Banka je načelno odobrila sredstva u visini od 30 miliona eura i priprema se ostala neophodna dokumentacija za objavu nekoliko tendera, prije svega za odabir konsultanata koji će biti angažirani na realizaciji ukupnog projekta. Sredstva prve tranše u vrijednosti od 10 miliona eura, će se utrošiti za realizaciju najurgentnijih projekata obnove vodovodne mreže, rekonstrukciju vitalnih pumpnih stanica i za poboljšanje upravljanja vodovodnim sistemom", kazali su za naš portal iz KJKP ViK.

Kako ističu, operativnost sredstava zavisi od niza supsidijarnih ugovora koji će se potpisati u narednom periodu prema rokovima i pravilima banke. U međuvremenu priprema se dokumentacija za izradu studije za detekciju stanja sistema, za koju je Vlada Kantona osigurala sredstva u budžetu 2016. godine.

Rezultati provedene studije bit će prioritetni investicioni plan za poboljšanje vodosnabdijevanja.

Inače, prema riječima premijera Konakovića, Vlada KS-a vodi tešku borbu s nelegalnim potrošačima vode, a već su postavljeni mehanizmi za elektronska mjerenja potrošnje koji ukazuju na katastrofalno stanje i manipulacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije