Šta to pijemo: Uskoro redovna kontrola šest lokalnih vodovoda u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Šta to pijemo: Uskoro redovna kontrola šest lokalnih vodovoda u Sarajevu

Finansijska sredstva za stalni nadzor, kontrolu i kontinuiranu dezinfekciju vode za piće na nekoliko lokalnih vodovoda osigurala je i ove godine Općina Centar. 

Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar, i Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potpisali su ugovor na osnovu kojeg Općina u 2016. godini finansira, a Zavod radi analizu, ispitivanje i kontrolu vode na šest lokalnih vodovoda u Nahorevu i Mrkovićima: Stijena, Muharemovići, Kokorevac, Brda, Radava i Čavljak.

Ovim ugovorom, u vrijednosti 8.000 KM, sanitarna inspekcija Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo se obavezuje da će tokom cijele 2016. godine na pomenutim izvorištima jednom mjesečno praviti bakteriološku analizu vode, te kontrolirati nivo hlordioksida. 

Ugovorom je također predviđeno da se četiri puta godišnje obavlja fizičko-hemijska analiza vode. Na osnovu ovih ispitivanja inspekcija je u obavezi da mjesečno sačini zapisnik o sanitarno-higijenskom stanju lokalnih vodovoda. Sredstvo za dezinfekciju vode za piće je nabavila firma ITR iz Sarajeva s kojom je Općina Centar također potpisala ugovor u vrijednosti 4.100 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije