Vlada zatražila povlačenje izmjena Zakona o advokaturi zbog amandmana

Radiosarajevo.ba
Vlada zatražila povlačenje izmjena Zakona  o advokaturi zbog amandmana
Foto: Nezavisni blok / Amer Obradović (slika snimljena prije pandemije)

Vlada Federacije BiH zatražila je da sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH skine izmjena Zakona o advokaturi i ostavi za iduću sjednicu kako bi se razmotrio amandman koji je uložio Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić u obrazloženju je napomenuo da se izmjene Zakona o advokaturi odnosi na izmjenu člana koji se tiče tarifa advokatima.

Izmjene su predvidjele da Federalno ministarstvo pravde donosi tarifu uz konsultacije sa Advokatskom komorom FBiH, dok je do sada bio slučaj da Advokatska komora predlaže, a Federalno ministarstvo pravde odobrava tarifu.

Ovo je uslijedilo nakon usvajanja Zakona o notarima i drugih koji se na njega naslanjaju, a na osnovu presuda Ustavnog suda FBiH.

Kako je saopćeno iz Nezavisnog bloka, Obradović amandmanom predlaže da se razdvaja tarifa za odbranu po službenoj dužnosti i standardna tarifa advokata, te zadržavaju ovlaštenja Komore u procesu utvrđivanja standardne tarife.

„Prijedlogom amandmana se utvrđuje dužnost advokata da stranci izda račun za izvršene usluge. Također, predložio sam izmjene kojim se osigurava mogućnost da stranke ugovore nagradu za rad u razmjeru sa uspjehom. Istovremeno, moramo zaštititi građane, kako ne bismo imali stanje na tržištu, gdje se izlazi iz okvira tarifa i ugrožava njihovo pravo na odbranu i pravnu pomoć“, pojasnio je Obradović.

Dodao je da je pozitivno što su Vlada FBiH i ministar Jozić pokazali spremnost da uzmu u razmatranje prijedloge opozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije