Arapović kažnjen tako što se mora javno izviniti zbog uvrede žrtava silovanja

M. R. S.
Arapović kažnjen tako što se mora javno izviniti zbog uvrede žrtava silovanja
Foto: SBB BiH / Adis Arapović

Adis Arapović, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, morat će uputiti javno izvinjenje za istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne.

To je jedina sankcija. Druge kazne neće biti jer, kako je obrazloženo, aktuelni Etički kodeks ne poznaje istupe na društvenim mrežama, iako su one danas svakodnevnica i priznate su kao javna govornica te na osnovu stavova izrečenih na njima izriču se i sankcije za, na primjer, širenje mržnje ili klevetu.

„Komisija je jednoglasno odlučila da Adis Arapović uputi javno izvinjenje. Nismo imali pravni osnov za bilo šta drugo jer u Etičkom kodeksu, koji je iz 2008. godine, nema društvenih mreža. Zato će sigurno brzo ići izmjene Etičkog kodeksa, neće se moći više ovako, da svako govori šta hoće“, kazala je za Radiosarajevo.ba Samira Begić, predsjednika Etičke komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, čija je sjednica još u toku.

200 organizacija iz BiH pisalo Arapoviću: Zahtijevamo da se javno izvinite svima

Mreža za izgradnju mira povodom neumjesne i uvredljive objave Adisa Arapovića, zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 200 članica iz cijele Bosne i Hercegovine i djeluje sa težnjom da gradi održivi mir, izdaje saopštenje za javnost povodom, kako su naveli, " uvredljive i neumjesne objave koju je Adis Arapović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, objavio na svom Facebook profilu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije