! / Zastupnici u Parlamentu traže sankcije za Arapovića zbog vrijeđanja žrtava silovanja

13. 02. 2020. u 10:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 164

Klub zastupnika i zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je uputio prijavu Etičkoj komisiji tog Doma protiv Adisa Arapovića, SBB-ovog
zastupnika.

Povod je njegov javni istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne.

Arapović šokirao objavom o silovanim ženama: Uslijedile brojne osude

U obrazloženju svoje prijave navode:

„Član 9. Etičkog kodeksa jasno navodi da će poslanici u svojim javnim istupima voditi računa da ničim ne ugroze kako vlastiti dignitet, tako i dignitet Predstavničkog doma rukovodeći se normama i standardima civilizovanog ponašanja, te pažljivo birati vokabular koji u tim prilikama koriste. Smatramo da je zastupnik Arapović ovaj kodeks grubo prekršio i tražimo sankcije.

Izjava zastupnika Arapovića predstavlja nastavak ponižavanja žrtava i neprihvatljiva je za bilo koga, a posebno bi trebala biti neprihvatljiva za one koji trebaju raditi u interesu građana i građanki. Podsjećamo, Haški tribunal je prvi put u historiji upravo na osnovu bh. ratnog iskustva, silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti. Pozivamo zastupnika Arapovića da se javno izvini svim žrtvama rata zato što ova i slične izjave predstavljaju nastavak degradiranja i verbalnog zlostavljanja žena žrtava rata, ali i svih žena Bosne i Hercegovine.

Moje pismo Adisu Arapoviću: Moju majku su silovali...

Zastupnik Arapović je svojom izjavom za ratni zločin počinjen nad njima proglasio krivima upravo žrtve. Pozivamo također da se kao Parlament od ovoga ogradimo. U suprotnom, saučesnici smo. Najmanje što zakonodavno tijelo može uraditi je javni ukor, koji je propisan članom 18. Poslovnika Etičke komisije. Pozivamo Savez za bolju budućnost da se ogradi od ovakvog stava i sankcioniše ovaj govor mržnje. U odgovornoj stranci ovakva izjava bi rezultirala krajem političke karijere, jer u svojoj osnovici degradira one koje trebamo zastupati.“


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA