Kondžić se ponovo oglasio: Nema izvinjenja, nećete me cenzurisati

Radiosarajevo.ba
Kondžić se ponovo oglasio: Nema izvinjenja, nećete me cenzurisati
FOTO: Facebook / Elvis Kondžić

Elvis Kondžić, šef kabineta Bakira Izetbegovića odgovorio je večeras na Facebooku na kritike koje su danas stizale, a  nakon njegovog statusa u kojem je konstatovao da je Milorad Dodik "mila majka" za Igora Stojanovića i Draška Stanivukovića.  

Večerašnji status napisao je pod naslovom "Nema izvinjenja, ali evo odgovora". 

"Danas je cijeli dan trajao orkestrirani pokušaj linča na mene radi statusa u kojem sam se, ujedno, osvrnuo na Stojanovića, Stanivukovića i Dodika. Uzburkali su se totalitaristički duhovi koji bi, namjerno izvrčući stavove i mišljenja, ponovo optuživali za „verbalni delikt“, tražeći uporište u tezi „ko drukčije kaže, kleveće i laže“, ali taj vakat je prošao, njihov vakat je prošao. Bez imalo straha od tih i takvih želim jasno da kažem i naglasim da meni nije potrebna stranka iza koje bih se krio kako bih mogao iznijeti svoje mišljenje", naveo je Kondžić, objasnivši da ne obnaša funkciju šefa kabineta Bakira Izetbegovića kao predsjednika SDA, nego kao člana Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH.

"Stavovi koje iznosim na svom privatnom Facebook nalogu su isključivo moji", naveo je Kondžić. 

Osvrnuvši se na komentare da je ponizio i uvrijedio Stojanovića radi njegove nacionalne pripadnosti, iako je on bio borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, naveo je niti jednom riječju nije uvrijedio niti jednog od spomenutih, već da ih je samo stavio u isti status ukazavši na njihovo negativno djelovanje.

"Zašto? Zato što su se i jedan i drugi i treći javnosti predstavljali kao deklarisani i zakleti antifašisti, a u više navrata su znali ispoljavati značajnu dozu šovinizma spram naroda kojem ja pripadam, pa čak, bilo svjesno ili nesvjesno, koristili totalitarističke metode propagande", dodao je. 

Objasnio je zašto je napisao da je Dodik za ovu dvojicu „mila majka“. 

"Zato što o Dodiku odveć sve znamo i zato što se on više ne pretvara, tu znamo s kim imamo posla. S druge strane, nakon hvalospjeva o Stanivukoviću čak i oni najoptimističniji su imali prilike razotkriti šta on zapravo misli, dok su do sada Stojanovićevi istupi uglavnom prolazili neopaženo mnogima – ali meni nisu", dodao je Kondžić. 

Kako je dodao, posebno ga interesuje zašto je izostala Stojanovićeva osuda Stanivukovićevog poziranja s četničkom zastavom, kao i njegovih ostalih šovinističkih ispada, i kako to da Stojanoviću kao partner odgovara Dodikov gradonačelnik Radojičić. 

"Kada je patriotizam Stojanovića u pitanju, zahvalan sam mu na njegovom učešću u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, zahvalan sam njemu i desetinama hiljada iskrenih boraca, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost i zgražavam se činjenice da mi se ovdje i posebno u ovom kontekstu podvaljuje rigidan nacionalizam, šovinizam, fašizam i drugo. Svaka kap njihovog ratnog znoja za mene ima istu, veoma veliku, vrijednost. Međutim, Stojanoviću kao javnoj ličnosti to ne daje za pravo da bude potpuno zaštičen od bilo kakve kritike", naveo je između ostalog. 

Na kraju, poručio je da "ma koliki bio intenzitet vaših napada i orkestriranog pokušaja linča, nećete me cenzurisati, a posebno me nećete predstaviti šovinistom ili rigidnim nacionalistom".

"Meni to moj odgoj, moja vjera, ali i moja politička pripadnost i opredjeljenje, jednostavno ne dozvoljavaju", zaključio je on. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije