Izetbegović: Novopečeni bogataši kreirali izgled Sarajeva, ali nije kriva samo SDA

B. T.
Izetbegović: Novopečeni bogataši kreirali izgled Sarajeva, ali nije kriva samo SDA
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnji press SDA

Šef Stranke demokratske akcije (SDA) održao je danas novogodišnju konferenciju za medije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u obraćanju novinarima u Sarajevu kazao je da je ovo bila godina zastoja, kriza i blokada, ali da nije protraćena, bez rezultata.

Rekao da je bilo napada na BiH, pokušaja da se volja entiteta nametne.

Kazao je da se stvari izgleda konačno mijenjaju, zahvaljujući demokratskom bloku u Predsjedništvu, Željki Komšiću i Šefiku Džaferoviću.

Govoreći o Programu reformi, Izetbegović je kazao da je to modifikacija ANP-a kojom su "zadovoljni u NATO-u, ambasadama, građani....svi osim opozicija u entitetima".

Komentirajući politiku HDZ-a, Izetbegović je kazao da nam treba relaksacija odnosa, a ne uslovljavanja.

"Vrijeme je da se u Mostaru dese izbori", kazao je Izetbegović, kazavši da očekuje jači angažman međunarodne zajednice.

Rekao je da je i ove godine nastavljeno negiranje genocida, navodeći brojne primjere. Rekao je da je to došlo i od onih od kojih se nije očekivalo - TVSA, te je podsjetio na film koji je na ovoj TV stanici emitiran 11. jula.

Kada je riječ o formiranju vlasti, kazao je da je u januaru planirano formiranje kantonalnih skupština, na način da u njima budu SDA, SBB i DF.

Izetbegović je izrazio nadu da BiH u 2020. može postići status kandidata za članstvo u EU, ako se ispuni nekoliko uvjeta; istakao da je BiH najmanje zadužena zemkja u regionu, da je BiH sigurna zemlja, ispunjava uslove u borbi protiv terorizma i pranja novca...

"Ove izvještaje ćemo morati poslati predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu", kazao je Izetbegović, nakon čega se dvoranom prolomio aplauz.

Rekao je da je Federacija BiH u ovoj godini "vukla zemlju naprijed", te je nabrojao infrastrukturne projekte koji se realiziraju. 

"Federacija će u narednih deset godina biti najveće gradilište u regionu", kazao je Izetbegović, kazavši da će na projektima biti angažirane hiljade radnika.

Naveo je da su u ovom entitetu rasle plaće i penzije, navodeći da su sredstva u federalnom budžetu za narednu godinu znatno uvećana za mnoge kategorije stanovništva.

Godišnji press SDA - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Godišnji press SDA

Osvrnuo se na najteže rješiv problem BiH - odlazak ljudi. Iznio je porazne brojke o odlasku mladih, kazavši da je šteta za BiH velika i teško nadoknadiva.

"U sljedećih 8-10 godina imamo šansu sprovesti reforme, povećati standard... kako bi se stekli uslovi za povratak ljudi", zaključio je Izetbegović u obraćanju, kojem prisustvuje većina funkcionera SDA sa svih nivoa vlasti.

Govoreći o promjeni vlasti u KS i zašto sporazum nove vladajuće većine nije sadržajniji, kazao je da je poruka da će u Sarajevu Hrvat biti na čelu vlade vrlo snažna. Kazao je da je u igri bio i Ivica Šarić, ali su se odlučili za nešto mlađu osobu.

Upitan o formiranju Vlade FBiH kazao je da je vrijeme da HDZ odustane od insistiranja na izbornom zakonu. Očekuje da će u martu Vlada biti formirana.

Upitan da li smatra da stranke trebaju imati kontrolu nad javnim medijima, s obzirom na to da je u govoru spomenuo TVSA, Izetbegović je rekao da nipošto ne treba imati kontrolu, da mediji trebaju biti nezavisni...

"Ne trebaju 11. jula, dok plaču žene Srebrenici, pustiti film kojim se relativizira istina" rekao je on.

Govoreći o smjeni vlasti u Sarajevu, kazao je da će dosadašnja većina "praviti šou još 10-15 dana", ali da se ne mogu suprostaviti volji većine. Rekao je da do sada nije bilo mjeseca da nisu napravili neki gaf.

Kazao je da je KS napravio nevjerovatan razvoj od perioda rata, da je zato zaslužna SDA, ali da je napravila neke greške.

"Ja sam kao arhitekta, kao Sarajlija, nezadovoljan kako se razvija ovaj grad", kazao je Izetbegović.

Kazao je da su "novopečeni bogataši kreirali izgled Sarajeva - ali zato nije kriva samo SDA, da treba struci dati šansu, a ne da nam se dešavaju Tibre."

"Sad tek dolaze velike investicije, zašto se jedan novi grad ne bi izgradio niz Bosnu..." kazao je Izetbegović, kazavši da se s milijardom maraka mogu riješiti brojni problemi u Sarajevu.

Vraćajući se na izbore u Mostaru, koji se ne održavaju već godinama, Izetbegović je kazao da SDA neće popustiti HDZ-u.

"Nećemo otkrivati detalje, ali mislim da se može postići dogovor", rekao je.

Komentirajući odnose sa Hrvatskom, rekao je da se od te zemlje očekuje vraćanje bh. imovine, da ne gradi most ispred nosa, da Hrvatska plaća vodu iz Buškog jezera, da ne tretiraju Hrvate iz BiH kao svoju dijasporu...

Upitan da li je činjenica da gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka nije primio gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua rezuktat direktive iz SDA, Izetbegović je kazao da to treba pitati Skaku.

"I meni se gradonačelnik Imamoglu bio najavio, ali ne možete se najaviti dan ranije", kazao je Izetbegović.

Upitan za SDA kadrove u Vijeću ministara, Izetbegović je kazao da je u u biografiji Nedžada Brankovića dosta referenci, a da su afere pale na sudu.

U vezi Bisere Turković, kazao je da ima ogromno iskustvo, ali je rekao da očekuje da će joj se desiti i neki gaf, "jer žena je dugo vani", te da je pogriješila što je komentirala Program reformi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije