Ministar Hurtić uručio grant sredstva predstavnicima Međureligijskog vijeća i Crvenog križa BiH

0
FENA
Ministar Hurtić uručio grant sredstva predstavnicima Međureligijskog vijeća i Crvenog križa BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Rajko Lazić, Sevlid Hurtić i Boris Kožemjakin

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić uručio je danas u Sarajevu vaučere u vrijednosti odobrenih grant sredstava za 2023. godinu predstavnicima Međureligijskog vijeća i Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

Ministar Hurtić je kazao da je država Bosna i Hercegovina stala iza ove dvije institucije, a sredstva će biti već ovih dana na njihovim računima.

"Ta sredstva su ciljana. Oni moraju ta sredstva opravdati. Crveni križ BiH je dobio 150 hiljada KM, a Međureligijsko vijeće 100 hiljada KM", naveo je Hurtić.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH 2008. godine potpisalo s  Međureligijskim vijećem i Crvenim križem „da idu svake godine ova sredstva“.

Generalni sekretar Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić je izrazio zahvalnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za saradnju u prethodnom periodu, te spremnost  da pomogne Društvu Crvenog križa BiH.

"Živimo u jako teškim vremenima. Društvo Crvenog križa BiH je organizacija koja je na grantu ovog ministarstva, iako bi bilo logičnije da smo u okviru Ministarstva civilnih poslova, jer je mnogo više programskih aktivnosti koje su vezane za  Ministarstvo civilnih poslova. Ali tako je uređeno Zakonom o Vijeću ministara i mi to poštujemo", kazao je Lazić.

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa direktorom ICMP-ovog programa za Evropu Matthewom Hollidayem

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa direktorom ICMP-ovog programa za Evropu Matthewom Hollidayem

Istaknuo je da je Društvo Crvenog križa BiH u ovom mandatu ispunilo svoje ciljeve. Napomenuo je da su organizacija koja brine, kako o domaćem stanovništvu, tako i o građanima koji se nalaze na teritoriji BiH, a kojima je potrebno ukazati pomoć, kao što su migranti.  

"Također, odgovaramo na različite izazove i nesreće koje se dese djelovanjem prirode. U prošloj godini smo imali nekoliko takvih situacija – zemljotresa, poplava... Društvo Crvenog križa BiH sa svojom strukturom koju čini Crveni krst RS, Crveni križ FBiH i Crveni krst/križ Brčko Distrikta radi svaki dan kako bi olakšalo svoju misiju", naveo je Lazić.

Po njegovim riječima, svrha Crvenog križa jeste briga o ljudima koji su u stanju različitih potreba, socijalno-ekonomskim kategorijama.

"Živimo u vremenu kada je ekonomska situacija jako teška, gdje su prisutni zahtjevi za pružanje podrške od strane Crvenog križa kroz javne kuhinje i neke druge servise na terenu, a tu je i briga o starijim osobama", naveo je Lazić

Predstavnik Međureligijskog vijeća BiH Boris Kožemjakin je zahvalio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje od 2008. godine prepoznaje značaj i ulogu Međureligijskog vijeća u građenju atmosfere povjerenja, atmosfere relaksiranja odnosa među različitim crkvama i vjerskim zajednicama, među vjernicima.

Jakob Finci i Boris Kožemjakin uputili čestitku povodom Bajrama

Jakob Finci i Boris Kožemjakin uputili čestitku povodom Bajrama

Po njegovim riječima, jedan od osnovnih zadataka Međureligijskog vijeća je da međureligijski dijalog ne bude dijalog koji se vodi u Sarajevu, u kancelariji, nego da to bude dijalog koji se vodi u lokalnim sredinama.

"U tu svrhu smo formirali 18 odbora za međureligijsku saradnju na lokalnim nivoima, gdje se vjerski službenici i vjernici u lokalnim zajednicama sastaju, rade određene projekte za koje se sredstva obezbjeđuju na poseban način, ne iz ovih sredstava koje je Ministarstvo izdvojilo u ovom grantu, nego iz sredstava koja uspijemo da obezbijedimo od međunarodnih donatora", kazao je Kožemjakin.

Što se tiče države BiH, naveo je da osim Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Distrikta Brčko, jednim dijelom, Federacija BiH i RS ne podržavaju finansijski rad Međureligijskog vijeća, "ne prepoznaju ili ne žele da prepoznaju njegov značaj".

"Mišljenja smo da bi tu trebalo napraviti neki novi iskorak, ali naše mogućnosti su tu vrlo skromne", kazao je on.

Ministar Hurtić je, ovom prilikom, najavio da krajem mjeseca ide u Austriju, na poziv ministrice pravde, i da će tamo "problematiku migrantske krize da dignu na viši nivo". 

Rajko Lazić, Sevlid Hurtić
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Rajko Lazić, Sevlid Hurtić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije