Radiosarajevo.ba saznaje / Ministar Gordan Grlić Radman dolazi u zvaničnu posjetu BiH

13. 04. 2021. u 15:32:00 F.V.

Shares: 71

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman stiže sutra u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, saznaje Radiosarajevo.ba.

Sastat će se, kako nam je potvrđeno, sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministricom vanjskih poslova BiH dr. Biserom Turković, zatim sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, te nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem.

Brojna otvorena pitanja

Posjeta se dešava u vrlo kompliciranim regionalnim okolnostima i u vrijeme borbe protiv pandemije, ali na dnevnom redu će, kako saznajemo, biti niz otvorenih međudržavnih pitanja koja već dugo vremena otperećuju odnose dvije države, među kojima je najavljeno nuklearno odlagalište Trgovska gora.

Bosna i Hercegovina insistira da Hrvatska nema pravo da ugrožava zdravlje stanovništva preko granice, te je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH u više navrata tražilo da se o ovoj temi razgovara na nivou dvije države.

Lokalna zajednica u BiH se žestoko protivi namjerama hrvatskih vlasti. Radmana očekuje snažna argumentacija sa bh. strane u tom pogledu.

Posebno jer, se očekuje se da će bh. strana iznijeti i problem postavljanja plinovoda u Bosanskom Brodu, koje je član predsjedništva BiH Željko Komšić okarakterizirao kao "čin agresije".

Šta će tražiti BiH

Također, tu je nikada zatvoreno pitanje međudržavne granice, odnosno ratifikacije sporazuma te imovina bh. kompanija u Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina će, kako saznajemo, insistirati da se sporazum koji su potpisali peminuli predsjednici dvije zemlje, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, ratificira, čime bi konačno Hrvatska priznala suverenitet BiH nad otocima Veliki i Mali Školj i nad vrhom poluotoka Klek.

S druge strane, Grlić Radman će, kako se očekuje, pokušati nametnuti temu ustavnih promjena u BiH i sadržaja "non-papera" koji je upravo on u ime Hrvatske poslao nedavno u Brisel, a koji je naišao na žestoke kritike u našoj zemlji.

Kako saznajemo, jedna od tema moglo bi biti i pitanje uvjeta za putovanje bh. građana preko granice u Hrvatsku. Naš zapadni susjed se grčevito bori da spasi turističku sezonu, dok bh. građani i dalje imaju stroge uvjete za prelazak granice neovisno od epidemiološke situacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (18)