Hrvatski ministar Radman na konferenciji u Neumu: BiH je prekrasna zemlja

4
Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar Radman na konferenciji u Neumu: BiH je prekrasna zemlja
FOTO: Fena / Konferencija u Neumu

Konferencija "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" počela je u četvrtak u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

Konferencija će većim dijelom biti online uz manji dio sudionika uživo u Grand hotelu Neum, a link video streaminga dostupan je na web-stranici Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prigodom otvaranja naglasio je važnost skupa, zahvalio sudionicima na učešću te im poželio uspjeh u radu tijekom tri planirana panela.

Konferencija u Neumu - undefined

FOTO: Fena: Konferencija u Neumu

Tomić je ukazao na važnost razmjene mišljenja o navedenim temama konferencije, naglasivši posebnu ulogu akademika, profesora, političkih predstavnika EU-a.

Posebno je pozdravio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te ministra vanjskih poslova RH Gordan Grlića Radmana i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čović. Izrazio zahvalnost svim sudionicima konferencije te istaknuo kako ovakvi skupovi doprinose razmjeni mišljenja i stajališta koji imaju utjecaj na oblikovanje i demokratizaciju našeg društva.

"Bosna i Hercegovina je prekrasna zemlja. BiH ima prošlost i povijest. Mi podržavamo ove modele, a osim toga BiH i Hrvatska imaju zajedničku granicu više od tisuću kilometara. BiH ima i našu pdoršku ulasku u NATO", dodao je Grlić Radman. 

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović govorio je da euroatlanski put BiH nema alternativu.

Meni je zadovoljstvo da sam danas mogao biti nazočan kao uvodničar i pozdraviti sve one koji su dali doprinos za ovu konferenciju, posebno u covid ambijentu. Hvala svima koji su nam pružili ruku da danas kroz ekspertizu možemo govoriti o tome šta su izazovi za BiH“, kazao je Čović.

"Greške iz povijesti ne smijemo ponoviti. Želim se zahvaliti i predsjedniku Vlade Hrvatske, a naš put mora ići mnogo brže nego prethodnih godina. Siguran sam da kroz naš euroatlantski put moramo slijediti Hrvatsku kao lokomotivu kako bi se kretali brže i ostvarili taj cilj.", dodao je Čović.

Dragan Čović  - undefined

Foto: Screenshot: Dragan Čović

"SUM kroz konferencije nastoji uspostaviti mehanizme razmjene ideja, različitih pogleda na probleme, ali i modela njihova rješavanja", poručio je rektor Tomić.

Na skupu se obradio i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je također ukazao na značaj skupa te izrazio zahvalnost svima što su, kako je kazao, u ovim izazovnim vremenima, svojim radovima odlučili podržati jedan ovakav skup.

Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Marin Milković u svom je obraćanju kazao kako se Rektorski zbor odazvao konferenciji jer je Hrvatska kao članica EU zainteresirana za svaki razgovor o EU i europskim vrijednostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije