Konferencija Rodno zasnovano nasilje u javnom komunikacijskom prostoru

0
Fena
Konferencija Rodno zasnovano nasilje u javnom komunikacijskom prostoru
Arhiv / Ilustracija

Udruženje/udruga “BH novinari” i Mreža novinarki u BiH organiziraju danas online konferenciju “Rodno zasnovano nasilje u javnom komunikacijskom prostoru Bosne i Hercegovine“ koja će biti održana putem Zoom platforme.

Kako ističu, otvaranjem javnog prostora za dijalog o sve prisutnijim oblicima rodno zasnovanog nasilja u javnom komunikacijskom prostoru, s fokusom na medije i društvene mreže, način je da radimo na prevenciji svih oblika ovog nasilja.

"Želimo doprinijeti njegovoj društvenoj dekonstrukciji te naglasiti važnost zaštite ženskih ljudskih prava kroz efikasnije djelovanje institucija zaduženih za provođenje zakona i kažnjavanje počinilaca nasilja. Namjera nam je također doprinijeti jačanju kulture poštivanja ženskih ljudskih prava, ne samo kroz javnu komunikaciju i medije, već u cjelokupnom bh. društvu - navode u saopćenju organizatori konferencije.

Napredovanje žena u medijskim, akademskim, korporacijskim, političkim ili drugim društvenim segmentima u BiH je, kako podvlače, limitirano, bez jasnih podržavajućih politika i praksi. Samo one koje su dovoljno hrabre, odvažne i smjele da pomjeraju granice i ruše uvriježene predrasude i stereotipe uspiju pronaći adekvatan prostor za svoj poslovni napredak.

"One su sve češće meta javnih osuda, verbalnog nasilja i organizovanih hajki. Žene iz medijske, akademske, društvene i političke zajednice su upravo te koje su prve na liniji seksističkih i verbalnih napada. Zona komfora nikada nije tamo gdje je muška dominacija moći, a to su upravo upravljačke, rukovodeće i političke pozicije, kao i zanimanja koja se tradicionalno smatraju 'muškim'",  poručuju iz Udruženja “BH novinari” i Mreža novinarki u BiH.

Prema istraživanju BH novinara ”Žene i mediji: zaposlenice i upravljačke strukture“ autora Amera Džihane, žene u medijima zauzimaju manje od 30 posto rukovodećih pozicija. Udio žena na pozicijama direktorica u medijima je 25,3 posto, a muškaraca 74,7 posto.

Najmanji procenat žena je na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru: 15,8 posto. Prema podacima iz istraživanja, na pozicijama glavne i odgovorne urednice najveći broj žena je u radijskom sektoru (44,7 posto), a najmanji u online medijima (21,7 posto).

Istovremeno, rezultati istraživanja o nasilju nad ženama u BiH pokazuju da je 38 posto žena iskusilo neki vid nasilja već od 15. godine života. Prisutnost seksističkih napada u medijima, na društvenim mrežama i javnom prostoru općenito, mobing na radnim mjestima te razni oblici rodno zasnovanog nasilja je tematika koju će upravo tretirati najavljena online konfencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije